Lugn i själen, fysisk träning och njuta av naturen – att paddla är ett fantastiskt sätt att komma ut och upptäcka allt det vackra som finns i vår omgivning. Paddla är dessutom något de flesta kan lära sig, gärna tillsammans med Friluftsfrämjandet.
– Med kajak eller kanot kan du komma ut på ett rofyllt sätt på vatten. Viktigt att tänka på är att du ska vara simkunnig och ha flytväst när du beger dig ut. Ett tips är också att ta med vattentätt packade och torra ombyteskläder och en mobiltelefon, också den packad vattentätt och lättåtkomligt om du hamnar i vattnet, säger Carl Crafoord, kajakledare i Friluftsfrämjandet.
Visst är det magiskt när solen glittrar på vattenytan, kanoten sakta glider fram och fåglarna kvittrar. Att tänka på är dock att ha koll på väderleksrapporten.
– Ha en reservplan om väderleksrapporten inte visar sig stämma. Är ni ute på en längre tur är det bra att följa väderleksrapporten ofta under färden och låta vädret styra vilken väg ni tar. Är du nybörjare bör vädret vara lugnt. Håll er nära land i lugna vatten så ni enkelt kan lägga till för en fikapaus eller för vila, säger Carl Crafoord.
7 tips till dig som ska ut och paddla
• Om du planerar en tur med vänner är det bra att komma överens om vem som ansvarar för vad – vem sköter navigeringen och vem ska vara ledare för gruppen? Ibland behöver beslut snabbt fattas, till exempel om någon kantrar.
• Kolla upp lämpliga sjösättningsplatser, och rastplatser. Var kan ni parkera bilen och var finns det kajaker att hyra om ni behöver det?
• Lär er om sträckan ni vill paddla. Kan ni undvika hårt trafikerade leder eller onödigt öppna och långa passager? Kolla upp om det finns strömmar och särskilt vindutsatta platser som kommer göra paddlingen besvärlig. Räkna med att ni paddlar ungefär 5 kilometer i timmen om förhållandena är snälla. Planera för lagom långa dagsetapper utifrån väderleksrapporten, gruppens kunskap och ork.
• Ska ni övernatta i tält? Ta reda på om platsen är naturreservat eller fågelskyddsområden med särskilda bestämmelser. I Sverige gäller allemansrätten och du får tälta en eller två nätter på annans mark om du inte stör eller förstör. Men i områden med skyddad natur kan det vara förbjudet att tälta vissa perioder på året.
• Proviant, vatten och sopor behöver också planeras för. Kan ni få med all mat som behövs för turen eller kan ni hitta mat längs vägen? Var kan ni fylla på vatten om ni behöver? Ta alltid med extra mat ifall turen blir längre än vad ni tänkt på grund av oförutsedda händelser. Ta med påsar som du kan förvara soporna i tills du kommer hem.
• Tala om var ni ska för någon som är kvar hemma er tur och var ni stannar till. Om kom ihåg att uppdatera era färdplaner om förutsättningarna ändras. Mobiltelefonen har du med dig laddad och vattentätt förvarad på dig själv inte i kajaken.
• Följ med på en organiserad tur med Friluftsfrämjandet! Det gör turen säkrare och du får också möjlighet att snabbare få bättre paddlingsteknik, vilket gör att du orkar mer och kan parera när något oväntat påverkar balansen. Genom en bättre paddlingsteknik kan du minska risken för överbelastning av ovana muskler.
Enligt Pressmeddelande.