En ordentlig snökanon har dragit in från Östersjön, med bland annat bandvagnar i Stockholm och stillastående trafik på Bromma flygplats som följd.
Därtill avråds bilister från att ge sig ut i snödrabbade områden längs östkusten.
”Det är riktigt besvärligt vinterväglag på många platser i landet”, säger Lennart Hellsing vid Trafikverket.
Ostliga och nordostliga vindar för in snöbyar över sydöstra Norrland ned till Götaland.
Från Stockholms län ned till Kalmar län har SMHI utfärdat klass 1-varningar för snöfall. I Södermanland och Stockholms län kan snöbyarna bli kraftiga och ge fem till tio centimeter, lokalt mer, och det finns risk för drivbildning.
”En snökanon har byggts upp över Östersjön. Den kan tidvis ge ganska kraftiga snöbyar, säger Alexandra Ohlsson”, meteorolog på SMHI.
SMHI har utökat sin klass 1-varning för snöfall till hela Skåne län och Österlen, samt till Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg. Där kan det komma fem till femton centimeter snö, lokalt mer.
Snöbyar drar även in över bland annat Gävleborg och Gotland.
Den som ska ge sig ut i trafiken med tåg eller bil bör hålla koll på väderprognoserna och följa informationen från tågbolagen. Trafikverket flyttar dessutom sex av sina bandvagnar till Stockholm för att kunna använda dem till viktiga transporter om vanliga fordon inte kan ta sig fram.
”Det är för att kunna komma ut med sjuktransporter, mattransporter och liknande till framför allt äldre människor eller sjuka som bor en bit utanför de centrala delarna av storstadsområdet”, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.
Trafikverket avråder privatpersoner från att ge sig ut med bil i de drabbade områdena, om det inte är absolut nödvändigt. Kylan gör att halkbekämpningen inte fungerar så bra och blåsten försvårar ytterligare.
”Måste man inte ut och köra bil, framför allt gäller det kusterna öster om Stockholm och ned mot Nynäshamn, bör man fundera på om man verkligen ska ta bilen”, säger Olsson.
I Kalmar och Kronobergs län har vädervarningarna gjort att Trafikverket ställt in tågen på flera sträckor, bland annat mellan Kalmar och Linköping. Fler sträckor kan stängas med kort varsel. I Stockholm har delar av pendeltågstrafiken drabbats.
Vid 9-tiden började rapporter komma in om trafikolyckor runt om i landet. På E6 utanför Malmö stängdes ett körfält av efter en olycka i höjd med Lomma. På E18 norr om Stockholm, vid Danderyds sjukhus, har flera körfält blockerats av en olycka. Olyckor har också inträffat på bland annat E4 strax söder om centrala Stockholm, samt på E22 söder om Oskarshamn.
Strax efter klockan 12 kolliderade tre bilar på E22 mellan Malmö och Lund. Södergående körfält har stängts av och i norrgående är trafiken begränsad. Drygt en halvtimme senare skedde en olycka med flera fordon på E6 i höjd med Munkedal. Några fordon körde av vägen.
”Den gemensamma nämnaren vid den här typen av olyckor är att det är alldeles för korta avstånd mellan fordonen”, säger Lennart Hellsing vid Trafikverket, och lägger till att det är riktigt besvärligt vinterväglag på sina håll.
På Öresundsbron är vindarna så hårda att vindkänsliga fordon avråds från att köra över bron.
Temperaturerna är låga i hela landet, i måndags uppmättes säsongsrekordet minus 40,4 grader i Gielas. I Jämtlandsfjällen varnar SMHI för frisk vind som kan ge en stark kyleffekt. Även i landets södra delar bör man klä sig varmt med tanke på vinden.
”I Svealand och Götaland kommer det att vara ganska blåsigt och i kombination med kylan gör det att det kommer att upplevas betydligt mycket kallare än vad termometern visar. Vi kommer att uppleva det som en väldigt kall dag”, säger Alexandra Ohlsson.
På flygplatsen Bromma stod trafiken still under en timme på tisdagsförmiddagen.
”Det beror på att det var så pass kraftig vind som polerade upp underlaget på banan så att det blev halt”, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia.
I övrigt flyter trafiken på ungefär som vanligt på landets flygplatser, men problemen som snöandet på måndagen orsakade leder till fortsatta följdproblem.
För sportlovsfirare finns det också anledning att köra försiktigt i backen. Det har utfärdats varningar för betydande lavinfara i västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen. I alla tre områden ligger lavinskalan på tre, där fem innebär extrem lavinfara. Det är alltså sannolikt att det går mindre laviner i de här områdena.
Källa:TT