Nasa har skjutit upp en rymdraket med syftet att leta efter planeter som liknar jorden, där liv kan existera bortom vårt solsystem.
Planen är att upptäcka 20 000 nya planeter.
Satelliten Tess – Transiting Exoplanet Survey Satellite – som ska genomföra uppdraget sköts upp från Florida i USA med en raket av typen Falcon 9 från det privata rymdföretaget Space X.
Satelliten, som kostat motsvarande 2,8 miljarder kronor och är stor som en tvättmaskin, ska söka efter ljusvariationer runt stjärnor. Det kan vara ett tecken på att planeter cirkulerar runt dem.
Fokus kommer att ligga på planeter inom ungefär 10 till 100 ljusår bort. Satelliten väntas upptäcka 20 000 planeter bortom vårt solsystem, bland dem över 50 i samma storlek som jorden och upp till 500 som är mindre än dubbelt så stora som jorden.
Större områden
Planeterna kommer sedan att studeras med teleskop för tecken på att de är beboeliga: bergig terräng, en storlek lik jordens och ett avstånd till planetens sol som möjliggör rätt temperatur för att det ska kunna finnas vatten.
– Berättelserna om de här planerna kommer att fortsätta långt efter att de har upptäckts, säger Martin Still, forskare i Tess-projektet.
Tess kommer att kunna söka av mycket större områden än Kepler-teleskopet, som sändes upp 2009. Båda använder samma planetjagarsystem, att hitta skuggorna som uppstår när planeten passerar framför sin sol.
”Alla sorters planeter”
Kepler har hittat över 2 300 planer utanför vårt solsystem, men de flesta fanns för långt bort eller syntes för otydligt för att kunna undersökas vidare.
– En av många fantastiska saker som Kepler visade oss var att det finns planeter överallt och att alla sorters planeter finns där ute, säger Patricia Boyd, chef för Tess-programmet.
Det första försöket att skicka iväg Tess-raketen avbröts två timmar före avfärd i måndags. Efter en finputsning från Space X-ingenjörerna avklarades onsdagskvällens uppskjutning utan problem. Mindre än tio minuter efter att raketen lyft återvände dess första steg till en obemannad plattform i Atlanten.
Källa:TT