söndag 24 nov, 2024

Turisterna klagar när kontanter försvinner

Dela

Sverige går mot en alltmer kontantlös ekonomi.

Men tyska och brittiska turister klagar, de vill betala kontant.

Restaurangbranschen har börjat göra som bankerna. De vägrar helt enkelt att ta emot sedlar och mynt.

”Numera är det ganska många restauranger och barer som inte tar kontanter, så det verkar som att de flesta har vant sig”, säger Heidi Wold på Scandic Hotels, som gjorde kedjans restauranger och barer kontantfria redan för två år sedan.

Men det är inte de stora hotellräkningarna och dyra restaurangnotorna som är problemet när man lyssnar på turisternas klagomål. Det som många tyskar och britter vill lösa med kontanter är alla småköp, enligt Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden, som marknadsför Sverige utomlands på uppdrag av staten och besöksnäringen.

”I Tyskland använder man rätt mycket kontanter och man är van vid det. När tyskarna kommer hit vill de gärna hålla kvar vid det systemet”, säger hon.

Tyskarna vill slippa avgifter som bankerna tar ut vid kortköp, men de använder också djupt rotade integritetsmotiv när de resonerar kring varför man vill kunna använda kontanter. Bland britterna är det mer renodlat bankavgifterna som irriterar, enligt Lagerqvist.

En annan kritik som finns bland vissa turister är att det används betalsystem som kräver svenskt bankkonto eller svenskt mobilabonnemang, vilket stänger ute utländska konsumenter.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, uppmanar svenska näringsidkare att lyssna på vad kunderna vill ha – även de utländska besökarna.

”Vi pratar om stora grupper som är väldigt köpstarka, så det är klart att det är jätteintressant för oss inom handeln att få dem att spendera sina pengar i Sverige.”

Han räknar med att kontanternas reträtt inom handeln kommer att fortsätta. Men han har svårt att tänka sig en ekonomi där sedlar och mynt är helt utfasade.

”Det där sista steget, som gör att vi är helt kontantfria, tror jag kommer att dröja – inte minst beroende på utländska besökare”.

Kortbetalningar är den klart dominerande betalningsmodellen i Sverige i stället för kontanter, även om mobilappar också breder ut sig.

”Ungefär 90 procent av alla betalningar i besöksnäringen går via kort. Vi ligger lite före handeln, där det är lite mer än 80 procent. Men kurvan går spikrakt uppåt”, säger Clemens Wantschura, säkerhetschef på besöksnäringens branschorganisation Visita.

Som huvudskäl bakom trenden pekar han på billigare administration, minskad rånrisk och att den svarta ekonomin slås ut.

”Det minskar intresset från de kriminella grupper som tidigare gillade restaurangbranschen, då den var bra för dem att tvätta pengar i. I dag är det inte det längre”, säger Wantschura.

TT: Om du landar i Stockholm om tio år, kan du använda kontanter då?

”Ja, det tror jag. Men frågan är om du får tag på några pengar”, säger Wantschura.

”Utanför de större tätorterna blir det nog ganska svårt”, tillägger han.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Kiruna Lappland stärker sin roll som en framstående internationell destination genom sinmedverkan på Swedish Workshop...
Statligt ägda marknadsföringsbolaget Visit Sweden har gjort en omfattande analys av turistmålgruppen för Sverige, som innefattar cirka 80...
Japan lockar allt fler turister. I oktober noterades ett nytt månadsrekord när 3,3 miljoner utländska...
Åtta personer har skadats efter att en linbana kraschade i den franska skidorten Val Thorens...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy