Sol och VM-framgångar gör att priserna på sista minuten-resor sjunker.
Semestersugna svenskar jublar, men Naturskyddsföreningen höjer ett varningens finger.
Sverigesommaren har hittills levererat: solen skiner, värmen håller i sig, och VM visas på storbildskärmar runt om i landet.
Och ju mindre vi har att klaga på – desto färre anledningar att fly landet. I alla fall om man ser till hur mycket billigare många sista minuten-biljetter är i år, jämfört med samma period förra året.
”Jag har jobbat i resebranschen i 15 år och kan inte minnas att priserna varit så här fördelaktiga under högsommaren någonsin”, säger Lina Eklund på resebolaget Resia.
Hon hänvisar bland annat till att snittpriset på resor som bokades 22 juni–4 juli var upp till 20 procent lägre än under samma period i fjol. Skillnaden var som allra störst på resor till södra Spanien – dit har prislappen halverats.
Och flera resebyråer har märkt av samma trend:
”Generellt så brukar priserna vara lägre innan midsommar. Det som är ovanligt i år är att priserna har hållits låga även in i juli”, säger Katarina Daniels på Ticket, som säljer resor från flera bolag.
Den främsta anledningen är att värmen hänger kvar, enligt både Ticket och Resia. Men även spänning och de svenska framgångarna i fotbolls-VM, påverkar efterfrågan.
”Så är det någon gång man ska fynda resor så är det nu. Platser som visar VM finns även på i stort sett alla resmål”, säger Lina Eklund.
Men bara för att det är billigt, bör man kanske inte kasta sig över bokningsportalerna och köpa en resa ”bara för att”, varnar Naturskyddsföreningen.
”Det är enkelt att boka en resa och det kostar väldigt lite, men miljöbelastningen är väldigt stor”, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.
Åker man exempelvis tur och retur från Stockholm till Málaga utlöser man utsläpp på ungefär 467 kilo koldioxid per passagerare, enligt ICAO.
”Därför är det bra att man inte åker bara för att åka. Men det är väldigt lätt gjort, priserna på flyg är helt orimligt billiga och manar ju verkligen inte till eftertanke”, säger Johanna Sandahl.
Källa:TT