fredag 18 okt, 2024

Ljust bokningsläge för skidanläggningarna

Dela

Foto:SkiStar

En svag svensk krona, pågående klimatdebatt och drömjul för arbetstagare.

Alla tre är tungt vägande faktorer till att skidanläggningarna redan nu ser en kraftigt ökad efterfrågan inför vintersäsongen.

För den som har tänkt tillbringa jul- och nyår i skidbacken är det på flera ställen redan för sent att boka. Med julafton på en måndag i år ger det utmärkta möjligheter för någon som vill maximera sin julledighet utan att behöva ta ut speciellt många semesterdagar.

Detta avspeglas också i bokningsläget, vittnar bland annat Mikael Elford, marknads- och försäljningschef för Branäsgruppen om.

”Jul och nyår har gått fantastiskt bra. Nyår är fullbokat sedan fyra veckor tillbaka”, säger han.

Branäs i norra Värmland märker dock inte bara en ökning kring högtider och lov.

”Vi ligger 15 procent över föregående år när det gäller bokningsläget och vi ser också en enorm ökning gällande skidor och lifthyror efter att vi effektiviserat vårt bokningssystem, vilket gjort att förbokningarna har ökat väldigt mycket”, säger Mikael Elford.

Den dominerande aktören på marknaden – Skistar – med anläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre, kan peka på samma trend.

I anslutning till senaste delårsrapporten i oktober lyfte vd:n Mats Årjes fram en prognos om en bokningsuppgång på fem procent inför kommande säsong.

”Förra året var en helt fantastisk vintersäsong beroende på väder- och snötillgång men vi har i nuläget ingen anledning att se någon annan prognos utan ser att den här tendensen rullar på”, säger han till TT.

Skälen till att nu intresset för skidsemestrar fortsätter att uppvisa en stigande trend fastän förra årets bokningssiffror var så pass höga är flera. Med en krona som tappat i värde och gjort alpsemestrar i euroländer som Italien eller Österrike allt dyrare, väljer många att stanna hemma i stället. Mikael Elford ser också en klimataspekt.

”Flyget är ju omdebatterat och då kanske det inte ligger helt rätt till att flyga, vilket naturligtvis passar oss bra som ligger på bilavstånd från till exempel Stockholm.”

TT: Är du orolig för en räntehöjning runt hörnet?
”Orolig är man alltid men vi tror samtidigt på vår produkt.”

Mats Årjes menar samtidigt att det inte är helt självklart att en räntehöjning från Riksbankens sida och en allt starkare krona nödvändigtvis behöver slå mot just skidanläggningarna.

”Om den disponibla inkomsten minskar så kommer det så klart att påverka privatpersoner. Samtidigt har vi haft ett läge där folk kunnat unna sig inte bara en semester och då vet vi inte vad man väljer att prioritera. Det vi har kunnat se är att trenden med aktiv semester verkar öka hela tiden.”

”Vi har valt att fokusera på de här skandinaviska orterna och med vår anläggning i Österrike som ett jättefint komplement. Nu arbetar vi med att utveckla vår befintliga verksamhet och har inte för avsikt att förvärva verksamheter i till exempel Centraleuropa.”

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Är du trött på pumpor, spöken och bus-eller-godis? Eller är du bara allmänt lättskrämd? För...
Trots att året ännu inte är över, ser vi redan nu ett högt bokningstryck inför...
Indonesien har beslutat om ett moratorium (tillfälligt stopp) för byggandet av hotell, villor och nattklubbar...
Hur ser egentligen morgondagens resebyrå ut? Svaret är här – och den heter Amelia. Med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy