Den allt mer intensiva debatten kring klimatförändringarna har gjort svenskarna tveksamma till att ta flyget på semestern.
De stora charterjättarna ser en förändring i bokningstrycket inför sommaren.
Samtliga tre stora charterjättarna Ving, Tui och Apollo vittnar om ett lägre bokningstryck inför årets sommar jämfört med förra året. Trenden är att allt fler svenskar avvaktar med att boka sina sommarresor.
Alla tre tror att den rekordvarma sommaren 2018 bidrar till att bokningarna dröjer. Men en annan aspekt är den stigande medvetenheten om resandets klimatpåverkan.
”Huruvida klimatångest påverkar reslusten på längre sikt är för tidigt att sia om och det är inget som vi vill eller kan spekulera kring. Det finns ett ökat krav på oss researrangörer kring hållbarhetsfrågor, vilket vi välkomnar och arbetar aktivt med. Hållbar turism ligger i allas intresse”, säger Anna Hagberg, informatör på Ving Sverige.
”Det finns många aspekter som påverkar hur vi reser. Men reslusten är stor och hushållen har fortsatt stark köpkraft, trots höjda amorteringskrav och en svag svensk krona.”
Det förändrade bokningstrycket innebär inte nödvändigtvis att resenärerna kan göra större klipp på sina sista minuten-resor än vad de vanligtvis kan.
”Hur prisläget för sommarens sista minuten-resor kommer att se ut är ännu för tidigt att uttala sig om. Generellt gör man de bästa fynden då man är ute i god tid”, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.
På resebolaget Travel Beyond, som erbjuder exklusiva paketresor, har säsongens sommarbokningar inte kommit i gång än.
Vd:n och grundaren Helena Andrén ser även hon en tendens till att kunderna avvaktar för att se hur den svenska sommaren blir, men har också lagt märke till ett större intresse för resandets klimatpåverkan.
”Kunderna har ofta höga profiler i samhället och vi ser en skillnad i att de oftare än tidigare ligger lågt med sitt resande om de befinner sig i en position där de kan få medial eller social kritik för det.”
Enligt Naturvårdsverket har utlandsresorna per svensk mer än fördubblats sedan tidigt 1990-tal och i Transportstyrelsens prognos från hösten 2018 förväntas flygets passagerarantal stiga med genomsnitt 3,1 procent årligen fram till 2024.
Nu beräknas vi i snitt göra en utomlandsresa per person och år.
Källa:di.se