måndag 25 nov, 2024

Fler svenskar säger nej till flyg och kött

Dela

Var fjärde svensk valde bort flyget för att minska sin klimatpåverkan förra året.

Och nästan hälften av kvinnorna minskade sin köttkonsumtion under 2018, visar en ny rapport.

”Att kvinnor är mer engagerade än män såg vi även i förra årets studie”, säger Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden (WWF), som står bakom den årliga rapporten Klimatbarometern.

”Unga kvinnor är de som generellt är mest engagerade, medan män över 50 är de som engagerar sig minst.”

Särskilt tydligt märks skillnaden mellan könen om man tittar köttkonsumtionen – 47 procent av kvinnorna uppgav att de hade ätit mindre kött under 2018 jämfört med 34 procent av männen.

Undersökningen visar att svenskarna överlag blivit mer medvetna om frågor som rör klimatförändringen.

Ola Hansén lyfter särskilt fram att över en fjärdedel tänker på klimatförändringen dagligen medan två tredjedelar av de tillfrågade tänker på den varje vecka eller oftare.

Klimatförändringen har blivit den samhällsföreteelse som svenskarna oroar sig för mest, enligt undersökningen.

”I Miljösverige är det här något som förstås diskuteras hela tiden. Men nu är det uppenbart att frågorna på allvar påverkat svenska folket.”

23 procent av de tillfrågade uppger att de har valt bort att flyga av hänsyn till klimatet, en ökning med 6 procent jämfört med året före. Och nära en tredjedel uppger att de inte tar flyget på sin fritid.

”Det är positivt att människor faktiskt ser att de kan begränsa sitt flygande. Vi säger inte att man ska stanna på marken, vi inser att det finns ett behov av att kunna flyga. Men det är viktigt att försöka begränsa det i så stor utsträckning man kan.”

Rapporten visar samtidigt att det finns aspekter av miljön och klimatet som människor inte uppmärksammar i lika hög utsträckning. Detta gäller exempelvis förlusten av biologisk mångfald, där en majoritet av de tillfrågade trodde att 30 procent av vilda ryggradsdjur har försvunnit sedan 1970 när det i själva verket är 60 procent som försvunnit. Bara 8 procent av de som deltog i rapporten prickade rätt.

”När det kommer till biologisk mångfald och hur den påverkar vårt liv här på jorden har vi inte alls kommit lika långt vad gäller medvetenheten och det måste verkligen bli bättre.”

”Biologisk mångfald är grunden till allt liv. Om den här utvecklingen fortsätter och om det går riktigt långt kan vi inte överleva. Det handlar om maten vi äter, luften vi andas och vattnet vi dricker.”

Även på det privatekonomiska området finns det blinda fläckar. 45 procent av de tillfrågade uppger att de shoppat mer klimatsmart under 2018 medan endast 4 procent har valt att spara i gröna fonder.

”Det handlar om att försöka sätta sig in i och förstå finansmarknadens stora påverkan vad gäller klimatomställningen. Som privatperson kan man göra skillnad. Det går att sätta tryck på de som förvaltar pensioner och sparande så att de i sin tur kan ställa krav på vilka placeringar som görs.”

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Listan för 2025 har utvecklats i nära samarbete med Nat Geos team av reseexperter och...
Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy