fredag 18 okt, 2024

Boeing har nått förlikning med elva familjer efter dödsolycka

Dela

Foto:Boeing

Flygplanstillverkaren Boeing har nått en första förlikning med efterlevande till offren i Lion Air-olyckan med en 737 Max 8 i oktober i fjol, rapporterar Reuters. 189 personer omkom i kraschen, som var en av anledningarna till att Max 8-planen förbjöds att flyga.

Floyd Wisner, som företräder 17 av de efterlevande familjerna som förlorade släktingar när det nytillverkade flygplanet störtade, har förlikat med flygtillverkaren i 11 stämningar. Fallen är de första som når en lösning, enligt Reuters. Boeing har stämts av fler än 50 käranden efter Lion Air-olyckan, skriver nyhetsbyrån.

De flesta av motparterna i förlikningarna var indonesiska familjer, skriver Reuters och noterar att beloppen troligtvis varit högre om olyckan skett i Boeings hemland USA.

Boeing har trots förlikningarna förnekat ansvar, enligt Floyd Wisner.

I kölvattnet av den andra olyckan med ett Boeing 737 Max 8, i Etiopien i januari, har flygtillverkaren stämts i ytterligare över 100 fall.

En utredning ledd av USA:s justitiedepartement pågår mot Boeing, där myndigheterna utreder utvecklingsprocessen kring planet och det autopilotsystem som misstänks ha orsakat krascherna. 

Flygtillverkarens egen prognos för återtagande i drift är fjärde kvartalet i år efter att certifieringsprocessen med amerikanska luftfartsverket tagits om. Det är dock en uppskattning som många av Boeings kunder, bland annat Norwegian och Ryanair, har underkänt.

Boeing har uppskattat kostnaderna för stoppet mot den storsäljande modellen till 8 miljarder dollar.

Källa:Nyhetsbyråndirekt

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy