Riskkapitalbolaget Triton har inlett samtal om att köpa den kollapsade charterjätten Thomas Cooks nordiska verksamhet, där bland annat svenska Ving ingår, enligt uppgifter till Sky News.
Den av säljaren anlitade banken Carnegies tidsramar är dock enligt uppgifter till Di mycket snävt satta, något som kan sätta käppar i hjulet för en affär.
Enligt källorna till Sky News hoppas Triton att affären kan vara klar inom några dagar, även om inget formellt avtal ännu har ingåtts.
En forcerad process tycks dock kunna stjälpa köpet.
”Carnegie driver processen och har satt väldigt snäva tidsramar. Man vill ha in bud och beslut på tisdagen eller onsdagen, men ramarna för processen omöjliggör Tritons handlingsalternativ”, säger en källa med insyn i processen till Di.
Triton äger redan det konkurrerande bolaget Sunweb och håller på att förvärva holländska Corendon. Förhoppningen är att slutföra köpet före årsskiftet, meddelar Tritons kommunikationschef Fredrik Hazén till Di, dock utan att vilja kommentera eventuella avsikter att köpa Thomas Cook-bolaget.
”Vi har följt bolaget sedan länge och har deltagit i försök att köpa det under maj. Vi har inga kommentarer till den nu pågående processen”, säger han.
Redan i maj i år förde Triton samtal med Thomas Cook om att eventuellt förvärva de nordiska dotterbolagen, något Thomas Cook då bekräftade.
I Thomas Cooks nordiska verksamhet ingår förutom Ving även researrangörerna Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia samt hotellbolaget Hotels & Resorts i Thomas Cook Northern Europe. Förra året redovisade den skandinaviska delen av Thomas Cook ett rörelseresultat på 95 miljoner pund, motsvarande 1,2 miljarder kronor.
Inte heller Thomas Cook Northern Europes svenska presschef Fredrik Henriksson vill kommentera eventuella intressenter eller hur försäljningsprocessen går, utöver vad han i fredags bekräftade till TT om att ett indikativt bud då hade kommit in från en ej namngiven spekulant, och att Carnegie är anlitade för att hitta köpare.
Han säger också att mönstret från början av oktober håller i sig: resenärerna tycks obrydda om konkursen i Thomas Cook, och den bokningsnivå som för en vecka sedan låg på ”nästan samma nivå” som i fjol har nu närmat sig fjolårsnivån ytterligare; tappet från konkursdagen då folk drog sig från att boka resor har därmed i stort sett återhämtats, säger han.
Senaste räkenskapsåret, 2018, omsattes rekordhöga 12 miljarder kronor och rörelseresultatet uppgick till 367 miljoner i Thomas Cook Northern Europe. Nettoresultatet blev nästan 600 miljoner kronor tack vare reavinster från försäljning av andelar i koncernföretag (något årsredovisningen inte preciserar vad det rör sig om).
Den 23 september, i samband med Thomas Cook-konkursen, rapporterade Di baserat på senaste årsredovisningen för Thomas Cook Northern Europe, att det nordiska bolaget har ett garantiåtagande gentemot moderbolaget. Betydelsen av det för en eventuell utköpsaffär lämnades okommenterat av Thomas Cooks Fredrik Henriksson.
Källa:di.se