Ryanairs besked om att stänga sin bas i Skavsta utan att ha förhandlat med fackförbunden som organiserar medarbetarna på flygplatsen kan bryta mot lagen om medbestämmande i arbetslivet.
– Det handlar inte om att informera efteråt, eller i samband med beslutet. Man ska förhandla innan beslutet om att göra neddragningar, säger Birgitta Nyström, professor i civilrätt vid Lunds universitet.
På onsdagen meddelade Ryanair att flygbolaget kommer att stänga ner sin bas på Skavsta flygplats i slutet av mars nästa år. Men beskedet kom som en chock för Transportarbetarförbundet.
– Vi fick uppgifterna i dag via medier. Det är jättetråkigt att informationen har nått våra medlemmar på det här sätter, säger Johan Einarsson, ombudsman på Transport, som berättar att Ryanair har kallat till MBL-möte först i nästa vecka.
”Ska förhandla innan beslut”
Att inte ha förhandlat om att göra uppsägningar med de representerade facken innan beslutet fattades är ett brott mot svensk lag, säger Birgitta Nyström, professor i civilrätt på Lunds universitet.
– Det handlar inte om att informera efteråt, eller i samband med beslutet, man ska förhandla innan beslutet om att göra neddragningar, berättar hon.
Kan få höga böter
Även om det eventuella lagbrottet inte kommer att förändra Ryanairs beslut kan företaget få höga böter.
– Det är inte så att arbetsgivaren beslut blir ogiltigt, för det ligger inom beslutanderätten, men det anses vara ett allvarligt arbetsrättsligt fel där man får betala skadestånd på en hög nivå, säger Birgitta Nyström.
Johan Einarsson säger att Transportarbetarförbundet kommer att vilja ”hantera” frågan om lagbrott, men kan inte säga hur det kommer att ske.
Källa:svt.se