måndag 23 sep, 2024

Kinas reseförbud drabbar svensk turistnäring

Dela

På grund av coronaviruset stoppar Kina alla gruppresor till utlandet från nästa vecka. Hur hårt den svenska turistbranschen drabbas beror på hur länge förbudet gäller.

Kinesiska turister är en växande grupp inom svensk besöksnäring och gruppresor är en viktig del. Förra året stod resenärer från Kina för närmare 400 000 kommersiella övernattningar, med högsäsong på sommaren.

– Den kinesiska turismen är väldigt liten i februari. De flesta kommer i juli och augusti, säger Bitte Olsson, pressansvarig vid Visit Sweden.

I finländska Lappland kan effekten bli påtaglig. Uppåt 8 000 kinesiska turister brukar besöka Rovaniemi den här tiden på året, den största delen gruppresenärer.

– Vi var i färd med att starta förberedelserna inför det kinesiska nyåret som är den mest hektiska perioden under hela vintersäsongen. Största delen av våra kunder kommer från Kina, säger Visit Rovaniemis vd Sanna Kärkkäinen till Yle, enligt nyhetsbyrån SPT.

Hur stora följderna av virusutbrottet blir för svenska bolag som arrangerar gruppresor till Kina är oklart. Researrangören Tema, som har två Kinaresor bokade i mars med totalt runt 50 resenärer, har inte ändrat några planer.

– Det är dryga månaden bort och mycket kan hända. Men vi följer hela tiden utvecklingen, säger marknadschef David Karlsson.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy