Flygbolag och researrangörer har tydligt definierade skyldigheter gentemot passagerarna om flyget blir försenat. Vissa av dem gäller dock inte vid naturkatastrofer och andra ”extraordinära omständigheter”.
Flera tusen passagerare tillbringade natten till måndagen på flygplatserna på Gran Canaria och Teneriffa i väntan på att trafiken skulle återupptas. I helgen vittnade svenska resenärer om mycket besvärliga förhållanden.
– Det är lite hätsk stämning här. Det finns ingen representant från SAS att prata med och det går inte att ringa dem. Och vi har inte fått några sovplatser för natten än, sade Bosse Wikström i telefon till SVT Nyheter.
Mat och dryck
Enligt EU:s flygpassagerarförordning är flygbolagen skyldiga att förse passagerarna med mat och dryck om planet är mer än två timmar försenat, samt sovplats om flyget skjuts upp till nästa dag. Passagerarna har också rätt till information och hjälp att kommunicera med omvärlden i form av telefonsamtal eller e-post.
Som passagerare ska man ta hjälp av flygbolaget innan man gör egna arrangemang, säger Fanny Forsling, jurist på Konsumentverket.
– Man ska kontakta flygbolaget i första hand. Om det är så att flygbolaget inte lever upp till reglerna och du måste gå vidare och ordna inkvartering själv så är det viktigt att spara kvitton säger hon.
Skärpta krav
För charterresenärer gäller paketreselagen från 2018, som skärpte kraven på reseföretagen.
– Om en resetjänst inte utförs i enlighet med avtal så ska arrangören lösa det problemet utan extra kostnad, säger Fanny Forsling.
Men även charterresenärer kan stödja sig på flygpassagerarförordningen, säger hon.
Därutöver har passagerarna rätt till ekonomisk kompensation på upp till 600 euro för förseningar på mer än tre timmar, plus skadestånd för exempelvis förlorad arbetstid.
Dåligt väder kan ge undantag
Detta gäller dock inte vid ”extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits”. Det kan till exempel handla om politisk instabilitet eller väder som gör det omöjligt att flyga.
Vad som är ”extraordinär omständighet” är dock inte självklart utan avgörs från fall till fall, säger Fanny Forsling.
Den som vill göra en reklamation bör se till att göra det senast två månader efter att resan avslutats – annars riskerar man att gå miste om ersättning.
Källa:svt.se