tisdag 24 sep, 2024

Norwegian ras tilltar – har halverat börsvärdet på fyra dagar

Dela

Foto:norwegian

Flygbolaget Norwegian har bjudit på ett sällan skådat börsras den senaste veckan. På torsdagen faller aktien 21 procent vilket innebär att halva börsvärdet har blivit utraderat denna vecka.

Virusoron håller just nu världens flygbolag i sitt grepp. Sektorn har rasat på världens börser den senaste veckan, men frågan är om inte norska Norwegian har en av de allra dystraste utvecklingarna.

Vid 14-tiden på torsdagen faller aktien 21 procent vilket innebär Norwegian har bjudit på tvåsiffriga kursfall under samtliga dagar denna vecka. Jämfört med fredagens stängningskurs har aktien nu rasat 50 procent

Aktien handlas nu för knappt 18 norska kronor. Så låga nivåer har aktien inte varit nere på sedan finanskrisåret 2009.

Förutom det allmänna coronaläget har även en analys från ABG Sundal Collier spätt på oron. I analysen, som publicerades på söndagen, skriver ABG att man är bekymrade över bolagets ansträngda likviditetssituation. Analysfirman skriver att Norwegians kassa på 3,1 miljarder norska kronor vid utgången av förra året var klart under ABG:s estimat på 5 miljarder kronor.

”Företaget måste ta itu med den negativa utvecklingen i rörelsekapitalet, speciellt med tanke på att bolaget har en skuld på 600 miljoner kronor och leverans av två Dreamliner som uppskattningsvis kommer att kosta 1 miljard kronor under det första kvartalet 2020”, går att läsa i analysen.

På grund av den ansträngda ekonomin anser ABG att det förefaller stor risk att Norwegian kommer behöva genomföra en nyemission. Så sent som i november i fjol genomförde Norwegian en riktad nyemission och en utgivning av konvertibelobligationer som innebar att bolaget kunde ta in totalt 2,5 miljarder norska kronor.

Norwegians vd Jacob Schram anser själv att likviditeten i bolaget är ett stort problemområde.

Senare under torsdagsförmiddagen skickade Norwegian ut ett börsmeddelande där bolaget gjorde klart att man står fast vid de utsikter som bolaget gav i samband med den senaste kvartalsrapporten. De skriver även att den konvertibel som bolaget gav ut i november är säkerställd genom dotterbolaget Arctic Aviation Asset, AAA. I lånevillkoren framgår det att AAA måste uppfylla vissa nivåer gällande aktiekapital och skuldkvot. Enligt Norwegian skickade bolaget ut meddelandet som ”svar på de senaste dagarnas marknadsspekulationer”.

Efter beskedet lyfter Norwegian-aktien något men rasade sedan till nya bottennivåer för dagen.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy