Restriktionerna i Finland för att stoppa spridningen av coronaviruset väntas slå hårt mot ekonomin i landet och inte minst på ögruppen Åland som till stora delar är beroende av turism.
– För turistnäringen är det en katastrof. De tappar alla bokningar, inga ombokningar, ingen som reser, och här sitter vi på en ö. Det är ett ytterst svårt läge för turismen här, säger Lotta Berner-Sjölund vid den officiella turistbyrån Visit Åland.
Var femte ålänning som jobbar inom den privata sektorn får sin huvudinkomst genom turistnäringen men i går stängdes restauranger för bordsservering, bara hämtmat är tillåtet, all passagerartrafik har i princip uteblivit och stora evenemang och mässor har ställts in. Dessutom skjuts slutdatum för alla tidigare åtgärder med en månad, skolorna och de yttre gränserna är stängda till den 13 maj.
Restriktionerna är en ekonomisk utmaning både för privatpersoner och företag, säger Jonas Bladh, journalist på Ålandstidningen:
– Den åländska ekonomin baseras till stor del, ungefär 20 procent, på rederierna och sjöfarten och de har redan tagit en stor smäll. De flesta av kryssningsfartygen står vid kaj i dagsläget och de två stora rederierna har permitterat stora delar av sin personal.
Den finländska regeringen menar att åtgärderna är nödvändiga för att stoppa spridningen av coronaviruset och skydda personer i riskgruppen. Och de verkar redan ha gett effekt, menar flera experter som public servicebolaget Yle talat med. Förvisso ökar antalet bekräftade covid-19-fall men inte i lika hög takt som tidigare.
För att rädda företagen och ekonomin har riksdagen godkänt ett stödpaket på totalt 15 miljarder euro, varav en miljard går direkt till företagsstöd. Men om det är tillräckligt är för tidigt att sia om, säger Jonas Bladh.
– De har ju gått ut med den här tilläggsbudgeten, ett ganska stort paket för att framförallt stärka likviditen genom garantier och lån men vi får se hur det går. Men det är alltid svårt att säga så här i inledningsskedet hur det kommer att slå, säger han.
Källa:sverigesradio.se