tisdag 24 sep, 2024

Flygresandet störtdök i april

Dela

Foto:Swedavia

Under april reste 63 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser i Sverige. Det är en minskning med hela 98 procent jämfört med april i fjol.

– Minskningen är dramatisk för april månad. Vi hade drygt 60 000 resenärer, jämfört med 3,2 miljoner resenärer i fjol, säger Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiell utveckling, till Ekot.

Flygresandet rasar och coronapandemin påverkar Swedavias flygplatser mycket, det handlar till exempel om Arlanda och Landvetter.

Flera av flygplatserna saknade också reguljär flygtrafik helt.

Bolaget tror att flygtrafiken kommer fortsätta att vara kvar på mycket låga nivåer den närmaste tiden och räknar inte med att flygtrafiken kommer återhämtar sig i någon större utsträckning under de närmaste månaderna.

– Först efter sommaren ser vi en stabilisering av flygresandet. Sedan ser vi en oerhört långsam återhämtning, som är beroende av hur andra länder agerar. För i första hand är det ju smittspridningen vi ska fokusera på. Vi ser även att 2021 kommer vara kraftigt påverkad med låga volymer, säger Ljunggren till Ekot.

Situationen för Swedavia är därför fortsatt ytterst utmanande och bolaget tappar cirka 500 miljoner kronor i intäkter varje månad.

– Vi permitterade upp till 2 100 personer och vi har varslat 800 medarbetare om uppsägning, säger hon.

Dessutom har flera projekt på Arlanda nu stoppats.

– Ja, vi har pausat två viktiga utvecklingsprojekt på Arlanda. Det ena heter piren och det andra är bagagesystemet. Det gör vi på grund av den rådande situationen. Vi behöver säkerställa att vi sänker våra kostnader så mycket det går, säger Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiell utveckling, till Ekot.

Källa:sverigesradio.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy