onsdag 25 sep, 2024

Konkurshotade researrangören fortsätter sälja resor – det gäller för kunderna

Dela

Foto:Resia

Om Resias rekonstruktion lyckas är planen att avveckla privatresorna och enbart vända sig till företagskunder. På resia.se går det dock fortfarande att boka resor till både höstlovet och vintern. 

I mars varslade researrangören Resia Travel Group 150 medarbetare, vilket motsvarar hälften av alla anställda inom koncernen. Två månader senare, 20 maj, ansökte bolaget om rekonstruktion vid Göteborgs Tingsrätt. Skälet som pekas ut i konkursansökan är coronapandemin som i princip raderat ut marknaden för resor.  

Under rekonstruktionen fortsätter Resia att sälja resor som vanligt. På sin webbplats meddelar bolaget till sina företagskunder att verksamheten löper på och att de kan göra bokningar precis som tidigare. 

Även reseförsäljningen till privatpersoner fortsätter – trots att bolagets plan, enligt GP, är att överge förmedlingen av privatresor och enbart satsa på företagskunder och konferensresor om rekonstruktionen lyckas. 

På resia.se kan man boka charterresor till både höstlovet och vintern. Däremot har försäljningen av presentkort upphört. Under rekonstruktionsprocessen är presentkort inte giltiga, skriver Resia som lutar sig mot gällande rekonstruktionsvillkor. 

De resenärer vars resor blivit inställda på grund av UD:s reseavrådan 15 juli kan inte räkna med att få tillbaka pengarna så länge rekonstruktionen pågår, konstaterar Konsumentverkets jurist Maja Lindstrand i GP och hänvisar till att samtliga utbetalningar stoppas under företagsrekonstruktioner. För resor som infaller efter 15 juli råder hon konsumenterna att avvakta tills vidare. 

Under våren har Resia krävts på en stor mängd återbetalningar från kunder vars resor inte blivit av. Samtidigt har bolaget i sin tur haft svårt att få tillbaka pengar av sina leverantörer – vilket är en är en förutsättning för att kunna ersätta de egna kunderna, meddelar Resia. 

Den 8 och 9 juni träffas borgenärerna, där Resias hoppas på en uppgörelse och nedskrivning av bolagets skulder. 

Misslyckas rekonstruktionen och bolaget försätts i konkurs kan kunder få ersättning från Kammarkollegiet via resegarantin. Resegarantin täcker dock bara bokningar som gäller minst två olika resetjänster, som flyg och hotell.  

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy