För den som vill ut och resa nu i höst väntar en osäker resa som i slutändan kan kosta mycket. UD avråder fortfarande för resor till många länder och en avrådan gör att reseförsäkringen inte gäller hos alla försäkringsbolag.
Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå
tycker att den som funderar på att resa ska tänka över saken ordentligt och ha en rimlig förväntan på din resa. För även om UD har lyft avrådan till det landet man väljer så har ju det landet egna regler och riktlinjer som du måste följa. Det kan vara så att gränser stängs plötsligt, karantän införs, pooler till exempel i ett område kan stängas
Det är stort eget ansvar för den som vill ge sig ut och resa den närmaste tiden. Den som behöver sitta i karantän har ingen rätt att få extra boende
eller ny hemresa betald av sitt försäkringsbolag.
– Du har ingen rätt till ersättning för de merkostnader som du drabbas av på grund av att det landet du befinner dig i försätter dig i karantän. Kostnaderna får du stå för själv i sådana fall, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Den som har varit sjuk i till exempel covid-19 måste ha varit helt frisk i tre månader för att försäkringen ska gälla om man skulle blir sjuk igen under resan. Dessutom måste en medicinsk förhandsbedömning hos ditt bolag eller larmcentralen göras före resan.
– Du kan inte resa med en pågående sjukdom och tro att du får ersättning om du blir försämrad på resan. Det ersätts inte, säger Gabriella Hallberg.
Och blir man sjuk under resan är det inte bara att packa väskan och ta planet hem. Då måste försäkringsbolaget eller den larmcentral som försäkringsbolaget samarbetar med godkänna resan. Det krävs då ett läkarintyg på resmålet för att kunna ersättas för till exempel förlorade semesterdagar eller om det är en hemresa, då måste det vara berättigat utifrån det bolagets sida först, få det bekräftat.
Man måste själv veta exakt vad försäkringen täcker och också hålla koll under resan på vad som händer i landet.
– Saker kan ändra sig från den ena dagen till den andra. Jag tycker att man ska ta sig en funderare, ska man verkligen ut och resa eller är det inte klokt att avvakta med det tills läget är lugnare, säger Gabriella.
Källa:sverigesradio.se