fredag 27 sep, 2024

Turistsmäll för Danmark – så ska de locka tillbaka svenskarna

Dela

Foto: Wikimedia Commons CC – Thue

Historiskt få svenskar har besökt Danmark i år till följd av hårda reserestriktioner mellan länderna. Trots att landet öppnade upp för hela Sverige i början av augusti syns endast en liten ökning – och nu vill danska regeringen locka fler turister över Öresund. 

Antalet svenska övernattningar i Danmark under augusti uppgick till 71.599, en minskning med 66,4 procent jämfört med samma månad i fjol. Sett från januari till augusti är tappet ännu större – hela 76,7 procent färre svenskar har övernattat i grannlandet jämfört med samma period förra året, enligt den statliga danska turistorganisationen Visit Denmark.

”Det här är exceptionellt. Sådana siffror har vi inte sett tidigare”, säger Henrik Göthlin, organisationens pr-koordinator för Sverige.

En bred majoritet i danska Folketinget har nu beslutat att skjuta in pengar för att öka marknadsföringen av Danmark som turistmål i ett nytt stödpaket – i ett försök att bland annat locka fler svenskar till landet. Visit Denmarks svenska avdelning återupptog nyligen sina vanliga reklamkampanjer, efter att de pausats under pandemin.   

”Syftet har varit att nå svenskarna och tala om att gränserna har öppnat. Vi har inte spenderat extra mycket pengar utan det är samma mängd för marknadsföringen som vi har under ett normalt år”, säger Henrik Göthlin. 

Turistnäringen i Danmark genererar en årlig omsättning på 132,5 miljarder danska kronor och skapar uppskattningsvis cirka 169.000 heltidsjobb i Danmark, enligt den nystartade danska omstartsgruppen för turism- och upplevelseekonomi. Gruppen bedömer att turistnäringen står inför en långvarig kris och att Danmark går miste om 30 miljarder danska kronor i turistintäkter i år. 

De viktigaste marknaderna är i storleksordning Tyskland, Norge och Sverige. Från januari till augusti i år har antalet tyska övernattningar minskat med 29,8 procent jämfört med samma period 2019.  

”Turister från Tyskland har inte omfattats av samma restriktioner som svenska turister. Då det var lägre smittotal i Tyskland kunde gränsen öppnas tidigare än gränsen mot Sverige. Det är en av anledningarna till att antalet turister från Tyskland inte har minskat lika mycket.”

Debatten om ländernas olika strategier i hanteringen av pandemin, kan den påverka resandet mellan Sverige och Danmark?
”Långsiktigt tror jag inte att det kommer att påverka. Jag tror att resandet kommer att öka om gränserna hålls öppna. De flesta vill ju fortfarande resa och jag tror att Danmark kommer att anses som ett bra resmål för att det ligger så pass nära och för att det känns tryggt”, säger Henrik Göthlin.

Källa:di.se

 

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy