lördag 28 sep, 2024

Swedavia: Flygtrafikras i november – ”vaccinet är avgörande”

Dela

Swedavia fortsätter tappa trafik. Antalet resenärer minskade med 87 procent i november jämfört med samma månad förra året. Förhoppningarna för att komma tillbaka till vanliga nivåer står till ett vaccin, uppger Charlotte Ljunggren, marknadsdirektör på Swedavia. 

Antalet som reste via Swedavias tio flygplatser i november uppgick till 386.000, en minskning med 87 procent jämfört med fjolårets 3.001.000 resenärer. Efterfrågan på resor minskade ytterligare jämfört med föregående månad som såg en minskning på 79 procent. Anledningen tros vara den ökade smittspridningen samt de nya restriktionerna. 

”Efterfrågan på flygresor försämrades vecka för vecka under november, som blir den nionde månaden i rad med historiskt svaga siffror för flyget till följd av pandemin. En ökad smittspridning i kombination av nya och utökade restriktioner bidrar till en förstärkt osäkerhet om marknadsutvecklingen och dämpar sannolikt efterfrågan den närmaste tiden”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

På Stockholm Arlanda Airport minskade resandet med 87 procent till 242.000 i november jämfört med i fjol. På Göteborg Landvetter Airport minskade resandet med 88 procent till 58.000 resenärer under november. Hårdast drabbat var Bromma Stockholm Airport.

”Samtliga flygplatser är hårt drabbade, men Bromma är extra hårt drabbat. Där ser vi 95 procent nedgång i november”.

Av de totalt 386.000 resenärerna i november var 227.000 utrikesresenärer, en minskning med 88 procent jämfört med förra året. Inrikesresandet minskade i något större omfattning jämfört med föregående månader och visade en nedgång med 85 procent. Men just den delen kan komma att stiga i december.

”I normala fall är jul- och nyår en resehelg. Julen kommer att vara påverkad av pandemin i år, i första hand ska vi som individer och bransch hjälpa till att minska på smittspridningen, men det är klart vi kommer se ett ökat resande under julen. Det är normalt”, säger Charlotte Ljunggren. 

Det är osäkert när flyget kommer återgå till nivåerna innan pandemin. Charlotte Ljunggren uppger att det inte kommer hände på ett par år, men att Swedavia arbetar med flera olika framtidsscenarion. Hur det går med vaccinering väntas bli avgörande för tidtabellen. 

”Att vaccinet är på väg kommer påverka alla branscher, inte minst flyget. Dock kommer det att ta tid innan alla fått det. Men vi vet ju att det kommer vara avgörande för att få igång vår bransch igen. På samma sätt som flyget kommer vara viktigt för att återstarta Sverige och världens ekonomi igen.” 

Förhoppningen är att komma tillbaka till hur det såg ut innan pandemin.

”Vi kommer ha kapacitet när restriktionerna lättar. Vi har bromsat ordentligt här och nu med både varsel, permitteringar och sett över våra kostnader. Men vi kommer vara redo när pandemin vänder”, säger Charlotte Ljunggren.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy