lördag 28 sep, 2024

Fortsatt rusning i Norwegian – handelsstopp efter uppgång på 60 procent

Dela

Foto:norwegian

Det utbombade flygbolaget Norwegian fortsätter att rusa på Oslobörsen under intensiv handel. De senaste fyra dagarna är aktien upp 150 procent trots rekonstruktionsbeskeden tidigare i veckan. På torsdagen handelsstoppades aktien tillfälligt efter ett lyft på 60 procent.

Flygbolaget Norwegian NAS  är hårt pressat och i veckan inleddes rekonstruktionsprocesser både i Norge och på Irland. Trots det flockas investerarna kring aktien.

På torsdagen bjuder aktien på den största procentuella uppgången någonsin. Strax efter klockan elva rusade aktien med så mycket som 60 procent till 0,91 kronor. De stora rörelserna resulterade i ett automatiskt handelsstopp för aktien, enligt Oslobörsens nya regler som ska lugna marknaden vid stora kursrörelser.

När handelsstoppet hävdes rusade aktien som mest med 76 procent innan kursen stabiliserades kring en ökning på runt 60 procent. Aktien är också den klart mest omsatta aktie på Oslobörsen på torsdagen. Strax efter klockan 11 har aktier för 490 miljoner norska kronor bytt ägare. På storbolagslistan är fastighetsbolaget Entra – där Balder under morgonen köpt aktier – mest omsatt med 218 miljoner kronor.

Som jämförelse är Evolution mest omsatt på Stockholmsbörsen på torsdagen. Där har aktier värda 481 miljoner svenska kronor bytt händer.

Från låga nivåer har aktien nu rusat med 150 procent under veckans fyra dagar, men sedan årsskiftet är kursen fortfarande ned med över 97 procent.

På måndagen kom beskedet om att Norwegians irländska dotterbolag har erhållit konkursskydd av domstol i landet. Det innebär att bolaget får mer tid för omstruktureringen av dess massiva skulder.

Dagen efter meddelade bolaget att man även ansöker om en kompletterande rekonstruktionsprocess i Norge. De båda rekonstruktionerna ska inte ha någon påverkan på den löpande verksamheten.

”En parallell rekonstruktion enligt norsk lag gynnar alla berörda parter och ökar sannolikheten för ett framgångsrikt resultat. Vårt mål är att trygga arbetsplatser och bidra till att säkerställa kritisk infrastruktur och bidra till ekonomisk tillväxt i Norge”, sade Jacob Schram, vd för Norwegian, i en kommentar tidigare i veckan. 

Under pandemin och den pågående krisen för Norwegian har de svenska småspararna flockats kring aktien. Hos Avanza äger nästan 55.000 kunder Norwegian-aktien, och hos Nordnet har antalet ägare ökat med 1.100 procent hittills i år.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy