lördag 28 sep, 2024

Svenske vd:n snackar upp flygbolaget – ser bokningsökning på 250 procent

Dela

Foto: EasyJet

Det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet stiger på Londonbörsen efter att koncernens svenske vd Johan Lundgren gått ut med att bokningsläget inför sommaren är upp med 250 procent jämfört med förra året.

”Vi vet att folk vill åka på semester så fort de kan”, säger han till BBC.

Trots att vaccineringen mot covid-19 nu har inletts är det många flygbolag som fortsatt kämpar i motvind. 

Den brittiska lågprisaktören Easyjet, med svenske Johan Lundgren som vd, ser i alla fall med tillförsikt fram emot det som komma skall. Enligt honom har antalet bokningar inför semestermånaderna ökat med 250 procent jämfört med det pandemidrabbade fjolåret.

Han säger att det ger förtroende för att resemarknaden ska återhämta sig efter coronapandemin.

”Vi vet att folk vill åka på semester så fort de kan”, säger Johan Lundgren till BBC.

Han tillägger att vaccinationsprogrammen som lanserats i Storbritannien och övriga Europa är nyckeln för att få i gång marknaden igen. Att bolaget självt ska tillhandahålla covid-19-tester i anslutning till flygningarna är dock inte aktuellt – de är helt enkelt för dyra, säger Easyjet-chefen.

Easyjets aktie handlas upp med 4 procent på Londonbörsen på tisdagseftermiddagen. Aktien är ned med 43 procent de tolv senaste månaderna. Konkurrenten Ryanair stiger i dag närmare 2 procent på samma handelsplats. Det irländska bolaget har klarat krisen förhållandevis väl och aktien är på oförändrad nivå jämfört med för tolv månader sedan.

Johan Lundgren har nämnts i spekulationerna kring vem som kan ta över som vd för SAS när Rickard Gustafson lämnar det jobbet för att bli ny SKF-chef.

”Han är högt respekterad av alla i resebranschen, och har alla kvalifikationer samt sägs vara på kollisionskurs med ägaren (grekcyprioten Stelios Haji-Ioannou, Di:s anm), men frågan är om han vill ha jobbet”

I maj förra året försökte Stelios Haji-Ioannou, som också grundat Easyjet, att avsätta Johan Lundgren och ytterligare två toppchefer. Kontroversen ska ha berott på ett beslut att köpa in nya flygplan. Majoriteten på den extra bolagsstämma som skulle avgöra frågan röstade dock i ledningens favör.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy