Med bara var tionde hotellrum i Sverige bokat är läget katastrofalt för branschen.
Hotellens intäkter är 70-80 procent lägre jämfört med samma tidpunkt i fjol enligt branschorganisationen Visita.
Det är Visita och Benchmarking Alliance som tagit fram siffror för hotellbranschen i början av februari. I hela landet är bara 13 procent av hotellrummen bokade, vilket kan jämföras med 40 procent vid samma tidpunkt i fjol.
Under den senaste veckan är hotellens intäkter ned drygt 70 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol.
”Det understryker den extremt svåra situationen där vi nu snart är elva månader in i ett stålbad för hotellen. Nästan all omsättning är borta och bokningsläget ser mycket dåligt ut”, säger Jonas Siljhammar, vd för besöksnäringens branschorganisation Visita.
”Hotellen är en viktig del av besöksnäringens ekosystem. När allt annat ligger nere drabbas hotellen.”
I Stockholm är situationen värre än för landets genomsnittshotell. Intäkterna är ned med 84 procent jämfört med samma vecka i fjol och bara drygt var tionde rum är bokat.
Vad betyder hotellkrisen för jobben?
”Antalet konkurser och rekonstruktioner ökar i branschen. Antalet anställda som berörts av detta mer än fördubblades i fjol.”
Visita vill se förbättrade statliga stöd för att rädda jobben.
”Om företagen inte finns kvar går det inte att återanställa alla som förlorat jobbat. Varannan anställd har drabbats, vi räknar med att cirka 100.000 personer i besöksnäringen har förlorat jobbet, permitterats eller varslats”, säger Jonas Siljhammar.
”De stöd som beslutats måste skyndsamt betalas ut, det går alldeles för långsamt och det är för krångligt att söka.”
Visita vill också se höjda tak i företagsstödet.
”De stora hotellkedjorna har slagit i taket för länge sedan och får inga stöd längre.”
Hur ser du på vårens sport- och påsklov?
”Bokningsläget i fjällen ser gott ut till sportlovet, men det är ändå tufft med restriktionerna för branschen. Det gäller framför allt alkoholstoppet efter klockan 20”, säger Jonas Siljhammar.
Ljuset i tunneln är förhoppningen om ett snabbt vaccinerande av befolkningen.
”Jag räknar ändå med att näringen har en mycket tuff situation fram till åtminstone sommaren. Men sedan kommer det dröja ända till 2022 eller 2023 innan vi får en normal situation för branschen.”
Källa:di.se