lördag 28 sep, 2024

Miljardförlust för statens flygplatser 2020

Dela

Foto: Sundair

År 2020 blev mörkt för de svenska flygplatserna. Bolaget Swedavia, som ägs av staten och driver tio svenska flygplatser, gjorde under året en förlust på nära 1,7 miljarder kronor.

Pandemin covid-19 ledde till att resandet vid Swedavias flygplatser under 2020 minskade med 74 procent till 10,3 miljoner resenärer. Omsättningen krympte med 60 procent till 2,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Rörelseresultatet uppgick till minus 1,6 miljarder kronor (+0,7).

”Våra resenärer försvann nästintill helt över en natt i mitten av mars och vi förlorade sammantaget 30 miljoner resenärer under året. Inte sedan början av 1980-talet har flygresandet i Sverige legat på så låga nivåer som under 2020”, säger Swedavias vd Jonas Abrahamsson i en kommentar.

Även inledningen på 2021 har varit starkt präglad av pandemin och antalet resenärer på flygplatserna har under januari varit kvar på historiskt låga nivåer, enligt bolaget.

Förutsättningar finns fortfarande för en återhämtning inför den för flyget viktiga sommarsäsongen, men det råder enligt Swedavia ännu stor osäkerhet om utvecklingen relaterad till vaccinationer och reserestriktioner.

Källa:Nyhetsbyrån direkt

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy