måndag 21 okt, 2024

Stark vecka för flygsektorn – brittisk öppningsplan har gett bokningsboom

Dela

Den brittiska flygsektorn kan lägga en stark vecka bakom sig. Boris Johnsons förhoppningar om att det internationella resandet kan ta fart i mitten av maj har resulterat i en bokningsboom.

Under fredagen kom IAG, som bland annat äger British Airways, med sitt bokslut för coronaåret 2020. Rörelseförlusten under det fjärde kvartalet uppgick till 1,5 miljarder euro, motsvarande 15 miljarder kronor, vilket innebar en förlust på motsvarande 75 miljarder kronor för helåret.

Bolaget vågar inte ge några prognoser om framtiden, men vd:n Luis Gallego uppger att det trots de blodröda siffrorna finns skäl att känna optimism inför sommaren.

”Vi har sett en stor ökning av flyg- och semesterbokningar för sommaren efter beskeden från den brittiska regeringen”, sa han på rapportkonferensen enligt Bloomberg, med hänvisning till den plan om återöppningen av samhället som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson la fram tidigare i veckan.

Mot bakrund av landets vaccinationsprogram, där mer än en fjärdedel av befolkningen redan har fått en första vaccinspruta, är förhoppningarna att det internationella resandet kan få grönt ljus den 17 maj.

Under veckan har flera bolag vittnat om att britterna börjat bokat in sina sommarresor. Enligt lågprisbolaget Easyjet fyrdubblades biljettförsäljningen timmarna efter Boris Johnsons tal i måndags, skriver Bloomberg. Charterarrangören TUI meddelade samtidigt att bokningar till Spanien, Turkiet och Grekland ökade med sex gånger jämfört med dagen innan medan Ryanair noterat en stark efterfrågan på Italienresor.

Efter bokningsboomen har de hårt pressade flygaktierna stigit betydligt den senaste veckan. Efter fredagens rapport handlas IAG upp 3,9 procent på Londonbörsen, vilket innebär att aktien stigit totalt 16 procent den här veckan. Easyjet har stigit runt 20 procent under veckan medan TUI, noterat på Frankfurtbörsen, har avancerat ungefär lika mycket.

Uppgångarna har även smittat av sig på andra flygbolag i Europa. Air France-KLM är upp med 14 procent under de fem senaste dagarna medan tyska Lufthansa har stigit 11 procent under veckan.

I Norden är uppgångarna inte lika tydliga. Finnair är upp 9 procent medan Norwegian har stigit 8 procent, trots dagens rapportfall på nästan 7 procent. SAS, som släppte sina räkenskaper under torsdagen, är upp marginella 1,8 procent på fem dagars sikt.

Källa:

Dela

Relaterade inlägg

De har tecknat samarbetsavtal med både Air Greenland och Atlantic Airways. Genom dessa avtal kommer...
Den 28 oktober startar Norwegian direktflyg mellan Stockholm Arlanda och Skellefteå med avgångar fem dagar...
Den krisande flygplanstillverkaren Boeing är överens med facket om ett preliminärt löneavtal, rapporterar Wall Street...
Lågprisflygbolaget Ryanair kommer att behöva sänka sin prognos för nästa års passagerartrafik på grund av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy