söndag 29 sep, 2024

Skatteskuld tickande bomb för hotellbranschen: ”14 månaders blodbad”

Dela

Den svenska hotellbranschen har förlorat 17 miljarder kronor sedan pandemins utbrott för drygt ett år sedan. Om skattekrediter och omställningsstöd inte kommer på plats befaras en konkursvåg.

I en färsk sammanställning konstaterar branschorganisationen Visita att hotellens intäkter har minskat med 17 miljarder kronor sedan mars i fjol. Det motsvarar en nedgång med drygt 60 procent.

Efter en bedrövlig vår i fjol väcktes hoppet under några sommarmånader där en del av hotellnäringen såg omsättningen ta fart. Men när andra vågen tog fart under hösten blev läget snabbt akut igen.

”Det har varit en mycket besvärlig period och många har drabbats hårt. Åtskilliga hotell har fått säga upp all personal och därefter stått tomma”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Nu väntar branschen på att det förstärkta omställningsstödet kommer på plats och tolkas på ett sätt att även hotell kan ta del av det.

”Det är väldigt mycket pengar som står på spel och det blir förödande om företagen inte beviljas stöd.”

Enligt Visita har det inte varit några dramatiska ökningar av konkurser eller rekonstruktioner.

”En viktig faktor bakom det är möjligheten till anstånd med skatteinbetalningar”, säger Thomas Jakobsson.

Nu är det 6.000 företag inom hotell och restaurang som är skyldiga staten cirka 4,5 miljarder kronor.

”Det ska betalas nästa år, efter 14 månaders blodbad. Man har mindre än ett år på sig att tjäna in de här pengarna, samtidigt som de vanliga skatterna ska betalas in. Det är en tickande bomb. Många kommer inte att klara av det.”

Vad tror du om sommaren?

”Läget är extremt osäkert, det kommer att vara långt ifrån en normal sommar. Bokningsläget den 1 maj i år var 67 procent sämre än vid motsvarande tidpunkt 2019.”

Enligt Visita bör aviserade lättnader i restriktioner och ett ökat antal vaccinerade ge en situation som blir bättre än i fjol. Även om efterfrågan på hotellrum tar fart är krisen långt ifrån över enligt chefsekonomen.

”Men fler kan förhoppningsvis klara av krisen om bara de omställningsstöd som hotellen är berättigade till betalas ut.”

Både politiker och ekonomer pekar nu på att svenska folkets uppdämda konsumtionsbehov efter drygt ett år i stillhet kan få de ekonomiska hjulen att spinna loss. Men Thomas Jakobsson räknar inte med att besöksnäringen kan dra nytta av en eventuell köpfest.

”I besöksnäringen handlar det mycket om regelbunden konsumtion, som luncher och semestrar. Den förlorade konsumtionen kommer knappast att kompenseras mer än på marginalen när vi till slut når ett normalläge.”

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy