söndag 29 sep, 2024

Norwegians toppchefer fick hemlig miljonbonus – facket rasar: ”Osmakligt”

Dela

Foto:norwegian

Flera av toppcheferna i det pressade flygbolaget Norwegian fick i våras ta del av en hittills okänd bonus på tiotals miljoner kronor, avslöjar norska E24. Representanter för fackförbunden kallar utbetalningen för ”osmaklig” och ”tondöv”.

Den nya och hittills hemliga bonusen betalades ut i maj med anledning av att Norwegian räddades undan konkurs, skriver affärstidningen E24

Den nyligen sparkade koncernchefen Jacob Schram och Geir Karlsen, som tog över vd-posten efter att ha varit finanschef, har båda fått utbetalt en bonus på ett tvåsiffrigt miljonbelopp som benämns som ”retention bonus”.

Detaljerna kommer bli kända när bolaget släpper årets årsredovisning som blir offentlig först våren 2022 men bonusen bekräftas av flera källor, bland annat tidigare styrelseordföranden Niels Smedegaard. Han tillägger att flera andra chefer fått mindre bonusar.

Norwegian har under pandemin minskat personalstyrkan från 10.000 till 2.000, samtidigt som man lagt ned hela långdistansverksamheten. Bonusprogrammet har därför lett till stora reaktioner i fackföreningarna.

”Jag blev rasande när jag såg nyheten i går kväll. Det är som att få ett slag i ansiktet. Det är så osmakligt”, säger Rene-Charles Gustavsen, ordförande i Norwegian Kabinforening, till E24.

Alf W. Hansen, chef för Norwegian Pilot Union, kallar det hela för ”tondövt” med tanke på att tusentals anställda har tvingats lämna företaget.

Jacob Schram, som fick gå på dagen från vd-posten i måndags, har en grundlön på 7 miljoner norska kronor plus eventuella optioner och bonusar. Dagens Næringsliv rapporterade tidigare att han föreslagit en fallskärm på 18 månadslöner om han inte hittar ett nytt jobb.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy