Resor utomlands kräver ofta bevis på antikroppar eller vaccination och från och med torsdag kan de som fått en eller två doser av covidvaccin hämta ett så kallat vaccinpass eller covidbevis. E-hälsomyndigheten är rustade för stor efterfrågan.
– Vi är dimensionerade för en hög volym och vi har gjort allt vi kan för att förbereda, Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.
Vaccinpasset, eller covidbeviset, är ett gratis dokument som visar att man fått vaccin mot covid-19, testats negativt eller tillfrisknat från covid-19. Tanken med beviset är att man enklare ska kunna resa i Europa.
– När du är ute och reser och passerar landsgränserna även för jobb, så kommer du kunna bevisa att du inte bär på sjukdomen. Inom EU har man kommit överens om att genom covidbeviset, kan man bevisa detta, men även att man vid gränsen har möjlighet att bevisa att det är äkta, säger Annemieke Ålenius.
För att hämta ett covidbevis kan de som har ett svenskt personnummer och e-legitimation logga in på hemsidan www.covidbevis.se och sedan hämta det till sin mobil eller dator för att kunna skriva ut eller spara det. Beviset skickas även automatiskt till ens digitala brevlåda.
Ingen garanti för inresa
Skulle man inte ha en e-legitimation finns en blankett på E-hälsomyndighetens hemsida man kan fylla i och skicka till E-hälsomyndigheten. Beviset skickas sedan till ens folkbokföringsadress.
I den första vändan kommer de som fått vaccin, efter sju dagar, kunna hämta ett vaccinpass som består utav en QR-kod, som är utformad likadant i EU, kan läsas av och verifieras. Beviset för vaccin är giltigt i 90 dagar och kommer gå att hämta flera gånger, ifall man skulle tappa bort det eller om det går ut.
Men vaccinpassen är ingen garanti för att få komma in i andra EU-länder. Alla länder bestämmer fortfarande själva vilka krav de ställer för inresa. Som resenär måste du själv ta reda på vad som gäller i det landet du ska åka till och de länder du ska passera.
Rustade för högt tryck
Runt 4,5 miljoner människor i Sverige har blivit vaccinerade med första dosen av covid-vaccin. På E-hälsomyndigheten har man rustat för ett eventuellt högt tryck både genom att ha människor i beredskap och genom att man lagt in en spärr när man märker av att det är för många i förhoppning att kunna låta det rulla som det är tänkt.
– Vi hoppas att de personer som inte behöver ha det den 1 juli kan vänta lite, så att det inte blir så mycket väntetid. Men vi är dimensionerade för en hög volym, säger Annemieke Ålenius.
Under de första sex veckorna, fram till den 12 augusti, kan man fortfarande använda sig av det dokument man använder vid resor i dag, alltså negativt PCR-test.
Källa:SVT