Det råder akut brist på taxiförare i Sverige. Nu ger Svenska Taxiförbundet förslag på flera förändringar för att underlätta för branschen.
Svenska Taxiförbundet bedömer situationen som så pass akut att den kommer att försvåra förutsättningarna för omstart när pandemin bromsat in och taxibranschen ska återgå till mer normal verksamhet.
”För att branschen ska kunna garantera tillgänglighet till nödvändiga samhällsfunktioner som taxi, skolskjuts, sjuktransport och färdtjänst måste företagen ha möjlighet att rekrytera förare”, skriver branschorganisation i ett pressmeddelande.
Enligt Svenska Taxiförbundet beror förarbristen inte bara på att arbetssökande saknas, utan också att de sökande inte har nödvändiga kvalifikationer. Branschorganisation föreslår bland annat att körkortslånen som infördes för ett par år sedan utökas till att även gälla taxiförarprov samt att antalet provtillfällen ökar.
Samtidigt menar Svenska Taxiförbundet att det behövs åtgärder för att taxiföretagen ska få ekonomiska möjligheter att faktiskt anställa fler.
”Många taxiföretag har fått se sin omsättning minska under pandemin vilket har lett till att många nu saknar ekonomiskt utrymme för nyanställning av förare. Frågan om uppskjutna arbetsgivaravgifter är därför särskilt aktuell för att lösa helhetsproblematiken inom branschen”, uppger branschorganisationen.
Man varnar också för att Transportstyrelsens förslag om höjda avgifter per den 1 januari 2022 kan ge negativa konsekvenser.
”Tillsyns- och tillståndsavgifterna utgör en del av företagens fasta omkostnader och om de höjs kraftigt, riskerar det att leda till att företagen inte kan överleva”.
Källa.di.se