torsdag 19 sep, 2024

Boeing erkänner ansvar – ska ersätta anhöriga

Dela

Flygplanstillverkaren Boeing erkänner ansvar för att ett plan av typen Boeing 737 Max som tillhörde Ethiopian Airlines kraschade i Etiopien 2019, en olycka som krävde 157 liv.

I uppgörelsen medger Boeing att det var företagets mjukvara som låg bakom att flygplanets piloter tappade kontrollen över planet.

Uppgörelsen innebär inte att bolaget omedelbart ska betala ut ersättning till offrens familjer, men den gör det möjligt för de anhöriga att via amerikanska domstolar söka ersättning, i stället för att göra det i sina hemländer.

”Boeing åtar sig att se till att alla anhöriga som förlorat en familjemedlem i olyckorna rättvist och till fullo kompenseras sina förluster”, skriver Boeing i ett uttalande.

De advokater som för offrens talan säger å sin sida att uppgörelsen är en milstolpe för familjerna i kampen för att ersättas.

Genom att erkänna sitt ansvar låter Boeing med avtalet parterna fokusera på att sätta en skälig nivå på kompensationen för varje enskild familj”, skriver de i sitt uttalande.

Olyckan i Etiopien var den andra på kort tid med ett Boeing 737 Max-flygplan. I oktober 2018 störtade ett plan tillhörande flygbolaget Lion Air i Indonesien, då omkom 189 personer.

Flygplanstypen fick efter olyckan i Etiopien flygförbud världen över och fick först i början av det här året börja flyga igen. Det har kostat Boeing enorma summor även i avbeställningar och ersättningar.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Ett SAS-flyg från Oslo till Malaga tvingades till en nödlandning i Köpenhamn. Men det var inget...
Flygbolaget SAS satsar i Köpenhamn med 15 nya linjer från och med sommaren 2025. Det...
SWISS reagerar på de senaste händelserna i Mellanöstern. Efter en grundlig utredning har vi beslutat...
KLM´s nya A321neo landade för första gången på Stockholm Arlanda Airport med sitt nya plan...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy