Nu kommer det ny kritik mot tolkningen av reglerna för coronastöd. Nöjesparken Gröna Lund går miste om 2,6 miljoner kronor i statligt ekonomiskt stöd.
Anledningen är att företaget hade intäkter på 22 000 kronor under två månader.
Vd:n Christer Fogelmarck är mycket kritisk till beslutet.
– Skatteverket gör tolkningen att de här 22 000 kronorna visar att vi kunde ha verksamheten öppen och därför är vi diskvalificerade. Men vi menar att vi inte har haft någon normal verksamhet och vi kunde inte det med hänvisning till restriktioner och därför borde vi få förstärkt omställningsstöd, säger Christer Fogelmarck, vd på Park & Resorts, till Ekot.
Under de två aktuella månaderna, juni och juli i fjol, hade Gröna Lund inkomster från bland annat försäljning av dryck till ett produktionsbolag till inköpspris, men i övrigt var nöjesparken helt stängd, säger han.
Året innan pandemin, 2019, hade Gröna Lund intäkter på 279 miljoner kronor under motsvarande period.
Det förstärkta omställningsstödet är ett extra statligt ekonomiskt stöd till de värst drabbade företagen.
Enligt Skatteverkets beslut får bolaget inte ett fullt stöd. Gröna Lund får drygt hälften av de nästan sex miljoner kronor man hade begärt, därmed går företaget miste om runt 2,6 miljoner kronor.
– I det här fallet har bolaget haft vissa inkomster under stödperioden och det är det som gör att man inte kan få teckning till 100 procent av sina fasta kostnader, säger Eva Bodén på myndigheten till Ekot.
Hon säger att det inte spelar någon roll att det var så lite intäkter – 22 000 kronor jämfört med 279 miljoner kronor året innan.
– Hur stor inkomsten är påverkar inte den här bedömningen, säger hon till Ekot.
Vd Christer Fogelmarck är besviken.
– De här 2,6 miljonerna är oerhört viktiga för oss.
Är det inte rimligt ändå att man har rätt hårda krav så att inte vilka företag som helst får ta del av stödet?
– Jo, det är otvivelaktigt så att det är bra. Men jag menar att här behöver man se över den tolkning man har gjort i förhållande till vår verksamhet. Vi klarar de hårda kraven.
Hade ni kunnat gjort något annorlunda?
– Utmaningen med ett sådant här stöd är att det är retroaktivt. Hade vi vetat om att man skulle vara så rigid med intäkterna hade vi inte ställt fram dricka till ett produktionsbolag som var inne på området och filmade en konsert, säger Fogelmarck till Ekot.
Gröna Lund har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
Källa:sverigesradio.se