Kanadas största fackliga organisation, Canadian Labour Congress, uppmanar resenärer att bojkotta SAS, med anledning av bolagets omorganisation.
Den har lett till att piloter sagts upp för att sedan anställas på nytt under sämre villkor, enligt Tim Perry, ordförande för kanadensiska pilotföreningen ALPA.
– Det är inte acceptabelt här i Kanada eller någon annanstans i världen heller, tror jag, säger han.
Det är första gången någonsin som Canadian Labour Congress, CLS, uppmanar till en nationell bojkott av ett flygbolag, enligt Tim Perry.
Organisationen, som har 3,3 miljoner medlemmar och organiserar allt från piloter till lärare och sjuksköterskor, är starkt kritisk till SAS:s omorganisation som innebär att all ny tillväxt ska ske i två nya bolag som inte prioriterar den tidigare personalen eller ger dem återanställningsrätt.
– Som vi förstår det, så har piloter på SAS förlorat sina jobb och uppmanats att söka dem på nytt, fast med betydligt sämre lön och arbetsförhållanden. Och vi tycker inte att det är ett acceptabelt sätt att förhandla på eller behandla sina anställda på, säger Tim Perry.
Han hoppas att många kanadensiska resenärer kommer att välja bort SAS när de känner till bolagets arbetsmetoder.
”Ledning och styrelse bestämmer”
SAS å andra sidan hävdar, i en skriftlig kommentar till SVT, att omorganisationen kommer att leda till fler svenska och skandinaviska arbetsmöjligheter.
Flybolaget planerar även att ändra bolagsordningen på bolagstämman den 17 mars, så att den överensstämmer med förändringen. Det kommer kräva ägarnas aktiva godkännande. Bland annat den svenska statens, som äger en dryg femtedel av SAS.
Enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson förväntar sig regeringen att bolag med statligt ägande ska agera föredömligt, genom att ha en sund och säker arbetsmiljö samt anständiga arbetsvillkor, men betonar att arbetsförhållanden är en fråga för styrelse och ledning, inte ägarna.
– SAS bemanning och hantering av anställda är frågor för SAS ledning och styrelse att hantera och är inte ägarfrågor. När det gäller frågor om löner och allmänna arbetsvillkor är det något som måste lösas i förhandlingar mellan arbetstagarnas fackförbund och arbetsgivaren.
Källa:svt.se