10 000 avgångar från Arlanda har varit försenade under sommaren, rapporterar Sveriges Radio Ekot. ”Totalt sett är det en svag siffra”, säger den norska flygexperten Hans Jørgen Elnäs till radion.
Arlanda, som drivs av det statliga bolaget Swedavia, har haft en tuff sommar med långa köer, personalbrist och inte minst SAS -strejken som bröt ut den 29 juni och påverkade flygtrafiken med inställda avgångar i över två veckor.
Nu visar ny statistik från Eurocontrol, den europeiska organisationen som styr luftrummet i Europa, att fyra av tio flyg från Arlanda i juni och juli antingen blev försenade eller inställda. Sammanlagt rör det sig om över 10.000 resor.
”Det är inte en bra siffra, men så bör Arlanda få lite stöd i form av att flygplatsen blivit drabbad av att även andra flygbolag haft förseningar i Europa. Men totalt sett är det en svag siffra från Arlanda”, säger den norska flygexperten Hans Jørgen Elnäs till Ekot.
Siffrorna visar också att 35 procent av flygen var minst 15 minuter försenade i juni och att sex procent ställdes in. I juli var siffrorna ännu högre.
Enligt Hans Jørgen Elnäs är 90 procents punktlighet och 10 procent försenade flyg en bra siffra.
Utmaningarna med förseningar finns i hela Europa och leder till följdförseningar på Arlanda, poängterar Swedavias presschef Robert Pletzin.
”I år har vi en extra påverkan och ökning i förseningar från att många flygplatser har utmaningar med personalbrist och andra störningar. Den vanligaste orsaken till förseningar på Arlanda är just följdförseningar från sena inkommande flyg som i sin tur leder till förseningar för avgående flyg”, skriver han i en skriftlig kommentar till TT.
Statistiken, som i Sverige bara berör Arlanda, visar ungefär samma siffror för de två stora flygplatserna i Norge och Danmark.
I resten av Europa var snittförseningarna i juni drygt 24 minuter, enligt Eurocontrol. EU:s sanktioner mot Ryssland och Belarus med stängda luftrum påverkade negativt, liksom flygledarstrejk i Frankrike och väderrelaterade problem som kraftiga åskväder i Tyskland, enligt organisationen.
Källa:TT-DI.SE