lördag 21 sep, 2024

Domare skjuter upp beslut om nödvändigt SAS-lån

Dela

Foto:sas

SAS får vänta på att få godkänt för det livsviktiga brygglånet på 7 miljarder kronor, skriver Dagens Næringsliv.

Rådgivare till det krisande flygbolaget lyckades inte övertyga konkursdomstolen i New York på onsdagskvällen, och i stället är ett nytt beslut att vänta på fredag.

På onsdagskvällen svensk tid inleddes förhandlingar om den bryggfinansiering som SAS är beroende av för att ta sig igenom den så kallade chapter 11-processen gällande konkursskydd i USA, skriver den norska tidningen Dagens Næringsliv.

Lånet är på motsvarande 7 miljarder kronor och den amerikanska kapitalförvaltaren Apollo Global Management står för hela krediten. Bryggfinansieringen har beskrivits som dyr då räntan som gäller från start är tvåsiffrig samtidigt som en lång rad andra klausuler kan innebära extra kostnader.

Domaren i konkursdomstolen, Michael E. Wiles, tog under onsdagskvällen fasta på de många villkoren som finns i låneavtalet. Han tog bland annat upp att Apollo kommer att ha många fördelar när SAS ska refinansiera sig vid ett senare tillfälle. Enligt honom tyder mycket på att Apollo ska säkras en möjlighet att köpa aktier i flygbolaget – utan att konkurrerande bud kommer från en annan investerare.

SAS rådgivare fick vid upprepade tillfällen argumentera för att nödlånet ska godkännas. En första utbetalning på 350 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor, är tänkt att göras nästa vecka, vilket beskrivs som nödvändig för att SAS ska kunna återbetala de resenärer som drabbades av pilotstrejken i juli.

Till sist valde domaren att skjuta på beslutet om att godkänna Apollo som långivare. Ett nytt besked är att vänta på fredag kväll då nya förhandlingar äger rum, skriver den norska tidningen.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Ryanair förbjuds ta betalt för handbagage enligt en portugisisk domstol, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt domen har Ryanair...
Ett SAS-flyg från Oslo till Malaga tvingades till en nödlandning i Köpenhamn. Men det var inget...
Flygbolaget SAS satsar i Köpenhamn med 15 nya linjer från och med sommaren 2025. Det...
SWISS reagerar på de senaste händelserna i Mellanöstern. Efter en grundlig utredning har vi beslutat...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy