torsdag 28 nov, 2024

Anmälningarna haglar – nu granskas resebolag på nätet

Dela

Foto:Konsumentverket

Drygt 260 anmälningar har i år kommit in till Konsumentverket från de som saknar återbetalning efter att ha fått sina resor inställda av onlineresebyråer. Vissa har väntat längre än två år. 

”Nu måste vi få ordning på det här”, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.

Efter pandemins isolering är resandet nu tillbaka och branschen upplever en större efterfrågan än på läge. Förutom de traditionella resebolagen finns en uppsjö av nätaktörer som nu gör sitt bästa för att erbjuda bra priser inför höstlovet.

Men tvärtemot sin marknadsföring brister flera av dem när det gäller återbetalning vid inställd resa. Det konstaterar Konsumentverket, som tillsammans med EU-kommissionen, har inlett i en granskning mot flera kända onlineaktörer som Flygstolen, Supersavertravel, Travelpartner, Travelstart, Budjet, Flygvaruhuset,  Gotogate, Seat24 och Travellink.

Totalt har det i år kommit in 266 anmälningar mot nämnda resebyråers modebolag Otravo, Kiwi, Etraveli Group och Edreams, vilket kan jämföras med 399 anmälningar som kommit in totalt när det gäller resebyråer.

”Vi ser att många som har köpt via onlineresebyråer hamnar i kläm. Skälet till det är att köpet inte skett direkt via flygbolaget utan via resebyrån som kan ha tilläggstjänster eller betalat ett annat pris. I de fallen ska flygbolaget betala tillbaka till resebyrån”, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.

Enligt anmälarna är det precis vad flygbolagen gjort.

”Hos de som anmäler uppger konsumenterna att de varit i kontakt med flygbolaget och flygbolaget säger då till konsumenten att man har återbetalat till resebyrån. Det enda vi vet är att konsumenten inte fått tillbaka sina pengar, pengarna finns någonstans och konsumenten har fått vänta länge”, säger Maja Lindstrand.

I fjol gjorde Konsumentverket och EU-kommissionen en liknande granskning av flygbolagen som inte följt EU:s regler om återbetalning inom sju dagar. Resultatet blev att över 500.000 av de två miljoner resenärer som, i strid mot reglerna, erbjudits kompensation genom tillgodohavanden valde återbetalningsalternativet.

Tillsynen av onlineresebolagen är ett sätt att ta den granskningen vidare, menar Maja Lindstrand. Båda granskningarna leds av Konsumentverket.

”Att vi får göra det igen handlar både om erfarenhet men också att vi ser att vi får in många anmälningar på det här området, att vi arbetar mycket med frågan. Nu måste vi få ordning på det här. Det kan inte vara så att man ska behöva vänta två år för att få tillbaka pengar man har rätt till efter sju dagar.”

I Sverige rör de flesta anmälningar, 151 stycken, Svenska Resegruppen som är en del av Uppsalabolaget Etraveli Group. Hos Svenska Resegruppen finns i sin tur varumärken som Gotogate och Supersaver Travel. 

Claes Tellman är presschef på Etraveli Group och skriver i ett mejl till Di att det i dagsläget finns ett hundratal bokningar i Sverige där resenärerna fortfarande inte fått tillbaka sina pengar efter inställda flyg. Skälet till det handlar enligt honom om att flygbolagen inte betalat Etraveli ännu.

”För oss är det viktigt att förtydliga att vi inte har någon som helst ekonomisk vinning av att behålla pengarna när vi fått dem av flygbolagen, tvärtom det skapar bara kostsamt merarbete och påverkar våra kunder negativt. Vi vill att kunden ska få tillbaka de pengar de är berättigade till så fort som möjligt”, säger Claes Tellman.

Anmälarna hävdar att flygbolagen redan betalat resebolagen. Hur ser ert samarbete ut med flygbolagen?  
”Vi har ett bra samarbete med flygbolagen baserat på vår roll som mellanhand. Efter att vi fått pengarna från flygbolaget är vår handläggningstid cirka en vecka. I enstaka fall kan det ta längre tid baserat på många olika faktorer. De vanligaste är att kunden bytt bank eller kreditkort, vilket gör att vi måste kontakta kunden, eller att vi fått pengar för återbetalning i en klumpsumma av flygbolagen och då behöver manuellt gå igenom varje belopp för att para återbetalningen med rätt bokning.”

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Förseningar, kostnader och flygplatsupplevelser är de största orsakerna till friktion. Mobilappar, digitalt ID och biometri, vid...
Kina utökar listan över länder vars invånare kan resa visumfritt till landet under en begränsad...
Arbetsmiljöverket utreder NCC och Liseberg efter Oceana-branden, rapporterar GP. – Saker kan göras bättre till en annan...
När vintermörkret lägger sig över norra Europa går det fortfarande att hitta solen i södra...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy