Det norska flygbolaget Flyr, som grundades av Erik G. Braathen för två år sedan, kollapsade på Oslobörsen efter att ha tvingats till en nyemission.
För bara några dagar sedan tog en av konkurrenten Norwegians storägare en kort position i Flyr i tron om att aktien skulle falla.
När coronapandemin härjade som värst sommaren 2020 passade Erik G. Braathen, tidigare styrelsemedlem i Norwegian och vd för Braathens, på att starta ett nytt flygbolag med ambitionen att ta en del av den norska passagerarmarknaden.
I mars 2021 sattes bolaget på börsen, men kursresan sedan dess har varit mycket dyster. På torsdagen rasade aktien med ytterligare 55 procent efter att bolaget meddelat att de tvingas till en nyemission för att fylla kassan.
Totalt ska bolaget ta in 430 miljoner norska kronor i en så kallad ”krisemission” där teckningskursen är satt till 1 öre per aktie. Efter torsdagens ras handlas aktien för 12 öre.
”Priset per aktie har satts lågt för att markera att det här är en omstart”, säger Flyrs vd Tonje Wikstrøm Frislid i en kommentar enligt E24.
Bolaget har även planer på att genomföra ytterligare en emission på 100 miljoner kronor riktad till befintliga aktieägare.
På torsdagen släppte Flyr även sin rapport för det tredje kvartalet som visade en omsättning på 610 miljoner kronor och en nettoförlust på 453 miljoner kronor.
Noterbart är att konkurrenten Norwegians storägare Sundt AS, som ägs av investeraren Helene Else Sundt och hennes bror Christian Sundt, har spekulerat i en kursnedgång för Flyr. För bara för några dagar sedan tog de en kort position i Flyr motsvarande 0,51 procent av aktierna, skriver Dagens Næringsliv. Med tanke på att emissionskursen är satt till 1 öre ser blankningen ut att bli mycket lyckad.
Flyr-aktien har rasat med över 97 procent sedan listningen förra våren. Aktien handlas på Euronext Growth, som kan liknas vid svenska First North, i Oslo. Erik G. Braathen är största ägare i Flyr med 8,5 procent av aktierna.
Bolaget flyger inrikes i Norge, men också till ett antal storstäder och turistorter i Europa.
Källa:DI.SE