Resebarometern 2023, presenteras 22 februari– pressfrukost:
Pandemirestriktionerna släpptes i Sverige under första halvåret 2022.
Hur har detta påverkat vårt resande?
Pandemi, krig, och miljö- och klimatdebatt fortsätter.
Dags för årets upplaga av Resebarometern, den 12:e i ordningen.Årets Resebarometern, Sveriges enda oberoende resvaneundersökning, görs i samarbete mellan Europeiska ERV och rese- och turismanalysföretaget Resurs för Resor och Turism.
Hur har de senaste årens olika händelser påverkat vårt resande, det är frågan.
Det första coronaåret, 2020, slutade vi nästan helt att resa utomlands. Resandet minskade med mellan 80 och 90 procent. Andra coronaåret kom utlandsresandet tillbaka till 50–60 procent Men hur blev det med resandet 2022 och har resandet förändrats? Det har vi frågat svenskarna.
Sedan 2010 har Resebarometern genomförts. I år har vi frågat 9 500 svenskar om deras resor utomlands och i Sverige. Vi har också fått svar på frågan varför man reser, hur man bor och hur man försäkrar sig på resan. Vidare har vi kartlagt hur oron förklimatuppvärmningen, pandemins restriktioner och smittorisker påverkat resandet.
Vidare har vi fått svar på frågan hur svenskarna planerar att resa när kriserna lagt sig. Vi gör också en framtidsspaning om hur Ukrainakriget påverkar resandet – både på kort och lång sikt.
Enligt Pressmeddelande