Att kryssa med ett av Havila Kystrutens miljövänliga och toppmoderna fartyg genom snöklädda norska fjordar och Norges vackra natur under vinterhalvåret, är en stor upplevelse i sig. Lägg till spektakulära norrskensupplevelser, utsökt mat ombord och spännande aktiviteter i regi av Havila Kystrutens expeditionsteam. Summa summarum – en garanterat oförglömlig semesterupplevelse för både stora och små.
Här är sju natursköna utflykter man kan delta på om man kryssar med Havila Kystruten under de kommande månaderna.
1. Kör hundsläde med husky-hundar
En hundspanntur i det norska vinterlandskapet är en helt unik upplevelse och finns på många svenskars bucket list. Hundarna älskar att springa och använda sina starka muskler så på denna utflykt bjuds på både fart, spänning och frisk luft i vackra omgivningar – men även varma kramar och massa kärlek från de hängivna hundarna. Upplevelsen är så populär att det arrangeras två olika utflykter, en i Tromsö (på norrgående kryssningar) och en i Kirkenes (på både norr- och södergående kryssningar). I Tromsö finns 300 hundar redo att ta med deltagarna på en fartfylld tur. Under turen får man också lära sig mer om hur det är att köra hundspann i vildmarken och hur hundarna tränas. En annan höjdpunkt för både stora och små, är att det ofta finns valpar i flocken som är nyfikna på alla besökare. Utflykten avslutas med att alla samlas kring elden i en så kallad ”gamme” (samisk boplats med jordväggar) och bjuds på varm dryck och kaka. I Kirkenes väntar 180 starka husky-hundar på att få använda musklerna. De kan verka lite blyga till en början men mjuknar upp så snart de inser vad som är på gång.
2. Rensläde och besök hos samerna
En annan vinterutflykt är en renslädestur och ett besök hos de lokala samerna i en traditionell gamme/kåta. Efter slädturen kan man hjälpa till att mata djuren, vilket är en viktig del av samernas liv och kultur. Därefter fortsätter turen ut till samerna, där man bland annat kan smaka på den samiska köttsoppan bidos, lyssna till samiska berättelser och deras traditionella sång jojk. Turen utgår från Tromsö, på norrgående kryssningar.
3. Besök ishotellet i Kirkenes
Istärningar i glaset är knappast något som överraskar en bar- eller restauranggäst. Att slå sig ner vid ett bord och stolar tillverkade i is hör dock inte till vanligheterna. Eller att väggar, bar, ljuskronor och all övrig inredning är gjort av is – men det är precis vad som väntar på ishotellet i Kirkenes! Det går att besöka hotellet i både norr- och södergående riktning. På väg till hotellet passeras en renfarm och väl framme på hotellet väntar en iskall välkomstdrink isbaren, bestående av juice gjord på vilda bär. Det görs också ett besök hos en husky-uppfödare, innan utflykten avslutas med en lättare måltid inne på hotellet.
4. Full fart framåt på snöskotersafari
Det är full fart framåt som gäller när snöskotrarna susar fram över de frusna fjordarna och snötäckta vidderna under en snöskotersafari. Under utflykten ledsagas deltagarna av guider som både berättar hur skotern styrs och känner till det arktiska landskapet väl. Med de snabba och smidiga skotrarna är det möjligt att ta sig längre in i landet och därmed få uppleva den hårda och vilda naturen ännu längre bort från civilisationen. I Kjøllefjord (på norrgående kryssningar) och i Mehamn (på södergående kryssningar) kan du till och med ta en skotertur efter mörkrets inbrott och vid klart väder få uppleva norrsken över de mörka vidderna.
5. Kryssa i världsarvsfjorden Geiranger
Vintertid upplevs den världsarvsklassade Geiranger-fjorden som både fridfull, rå och vild, vilket skapar ett helt annat lugn över landskapet, samtidigt som luften blir skarpare, ljuset klarare och skuggorna djupare, jämfört med övriga tider på året. Därför är vintermånaderna en perfekt tid att besöka världsarvsfjorden. På en utflykt med en mindre expeditionsbåt genom Geiranger får man bland annat uppleva förändringen från det öppna kustlandskapet till de smala och dramatiska fjordarna. Totalt kryssar man genom tre fjordar och under tiden berättar en fjordguide om hur naturens krafter format landskapet, om växterna och djuren som lever här. Utflykten går att boka på norrgående kryssningar.
6. Fisketur i Trondheimfjorden
Den som vill prova fiskelyckan kan följa med en lokal skeppare på en fisketur i Trondheimsfjorden. Samtidigt som man kryssar kring ön Munkholmen med dess majestätiska fästning och vackra utsikt över de snötäckta bergen i bakgrunden, får man även lära sig mer om kulturen längs kusten, fjordens natur och fiskelivet. Den lokala fiskaren visar hur fiskeutrustningen ska användas och är behjälplig under hela turen, så att både erfarna fiskare och nybörjare kan vara med. Under turen serveras skepparkaffe, te eller varm choklad och det berättas gamla historier om livet på havet. Fisketuren är tillgänglig på norrgående kryssningar.
7. Historisk mörkervandring i Lofoten
Under vinterhalvåret kan man gå på mörkervandring i staden Storvågan, som en gång i tiden hade den största bebyggelsen norr om Trondheim och Lofoten-området. Här kan man lära sig historien om människorna som levde här, den berömda skrei-fisken och medeltidsstaden Vágar, som ofta omnämns i skriftliga källor från Medeltiden. Antagligen för att dåtidens kungar och ärkebiskopar såg behovet att kontrollera det viktiga fiskeläget. Det blev desto mindre skrivet om vardagen i Vágar. I sagor och andra dokument beskrivs hur Lofoten-befolkningen fiskat skrei sedan Medeltiden och att folk kom långväga ifrån för att ta del av det lukrativa men farliga lofotfisket i hopp om att få torkad fisk med sig hem. En guide möter gruppen vid kajen och utrustar deltagarna med pannlampor. Härifrån fortsätter turen till fots och helt i mörker, genom staden, landskapet och förbi ett autentiskt hus från 1910, där man kan få en bättre förståelse för, vad som krävdes av en fiskare i Lofoten på den tiden.
Enligt Pressmeddelande.