lördag 21 sep, 2024

Tidsfristen slut – SAS utvärderar bud i kapitaljakten

Dela

Foto:SAS

Flygbolaget SAS konstaterar att tidsfristen för potentiella investerare att ge in slutliga bud i kapitalanskaffningsprocessen löpte ut den 25 september 2023. 

Det framgår av ett pressmeddelande där SAS uppger att flygbolagets utvärderingsprocess pågår efter att tidsfristen för att ge in slutliga bud har löpt ut.

”SAS kommer att offentliggöra en eller flera vinnande budgivare så snart utvärderingsprocessen är avslutad”, skriver flygbolaget.

Enligt Marketwire är det danska staten ett potentiellt huvudspår och beroende på EU:s konkurrensmyndigheter kommer den danska staten äga mellan 21,8 och 30 procent av SAS.

”Vårt huvudscenario är fortfarande att ägandet blir en kombination av den danska staten och den amerikanska fonden Apollo”, skriver Sydbanks flyganalytiker Jacob Pedersen i en kommentar, enligt Marketwire.

Av EU-rättsliga skäl får ett utländskt företag inte äga mer än 49,9 procent av ett EU-företag. Därför kommer det fortfarande att finnas behov av mer kapital från andra ägare, noterar Marketwire.

”Wallenbergstiftelsen ser ut som en självklar kandidat och kanske andra nordiska stiftelser också. Det är även möjligt att tidigare långivare får en del av sina fordringar omvandlade till aktier. Det är inte heller omöjligt att ett annat flygbolag vill ta en ägarandel i SAS, men här och nu ser vi inte det som särskilt troligt”, skriver Jacob Pedersen.

Vidare varnar flyganalytikern, som många gånger tidigare, för en möjlig total utspädning i SAS som kan göra aktierna värdelösa – snart.

SAS har själva vid upprepade tillfällen flaggat för att det inte kommer att finnas något, eller mycket litet, värde kvar för befintliga aktieägare när rekonstruktionen är klar.

I samband med SAS senaste rapport sade vd Anko van der Werff följande till Dagens industri:  

”Vi har varit väldigt tydliga med att vi går igenom en rekonstruktionsprocess och att det i denna process endast blir ett litet, om än något, värde kvar för befintliga aktieägare och kreditgivare. Allt finns på pränt. Var snälla och läs alla våra rapporter. De finns där av en anledning.”

Källa:Nyhetsbyrån Direkt.

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy