lördag 21 sep, 2024

SAS vill påskynda refinansiering av krislån efter klagomål från Apollo

Dela

Foto. SAS

Flygbolaget SAS har ansökt om att påskynda sitt nya rekonstruktionslån efter att DIP-långivaren Apollo uppgett att SAS bryter mot lånevillkor i avtalet med Apollo.

Det framgår av en motion från SAS till amerikansk domstol där flygbolaget har begärt (och fått) en snabbare domstolshandläggning av sitt nya DIP-lån (debtor-in-possession-lån) från investmentbolaget Castlelake, som är tänkt att bli ny huvudägare i SAS.

Det nya datumet är satt till torsdagen den 9 november, enligt domstolens kalender.  

I motionen till den amerikanska domstolen går det att läsa att SAS vill ”förhindra omedelbar och irreparabel skada” som kan bli effekten av en långdragen hantering. 

SAS anser att krav på återbetalning av det ursprungliga DIP-lånet, utan någon klarhet i om det nya lånet kommer godkännas, skulle kunna skapa ytterligare osäkerhet och risk på lång och medellång sikt för SAS. 

”Det är omöjligt för SAS att driva sin verksamhet under chapter-11 med det potentiella hotet om verkställighetsåtgärder från dess ursprungliga DIP-långivare”, heter det vidare.

Samtidigt går det att läsa att SAS ursprungliga och nuvarande DIP-långivare, Apollo Global Management, anser att SAS brutit mot lånevillkor i avtalet med Apollo och har skickat en ”Notice of Event of Default” till SAS. 

”Det här är en fråga om refinansieringen av vårt DIP-lån. Vi är trygga med att vi kommer att få ett godkännande men vill undvika eventuella missförstånd och problem som kan bli en följd av en utdragen process. Därför är vi positiva till att domstolen nu hörsammat vår begäran om en hearing i närtid”, skriver SAS i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

När SAS i helgen meddelade att flygbolaget ingått ett investeringsavtal med det vinnande budkonsortiet i anskaffningsprocessen för exitfinansiering uppgav SAS även att flygbolaget ingått ett nytt avtal, så kallat DIP-lån, på 500 miljoner dollar med Castlelake. 

Den nya DIP-finansieringen sades då bli tillgänglig för flygbolaget efter godkännande av den amerikanska domstolen samt uppfyllandet av vissa villkor.

Det är processen kring detta lån som SAS nu önskar skynda på. 

Enligt SAS ska den nya DIP-finansieringen refinansiera och ersätta SAS befintliga DIP-finansieringsavtal om 700 miljoner dollar som ingåtts med ”fonder som förvaltas av Apollo Global Management”, uppgav flygbolaget.

”Villkoren för den nya DIP-finansieringen överensstämmer i allt väsentligt med den befintliga DIP-finansieringen, med vissa betydande skillnader såsom en lägre räntesats och avsaknaden av vissa avgifter och aktierelaterade villkor”, hette det vidare.

Källa:Nyhetsbyrån Direkt

Dela

Relaterade inlägg

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man...
Rederiet Viking Line och HockeyAllsvenskan har skrivit under ett partnerskap för säsongerna 2024/2025 och 2025/2026....
Flera turister uppges ha skadats i samband med att en isgrotta på Island kollapsat, rapporterar...
First North-listade rese- och eventbolaget Unlimited Travel redovisade en omsättning på 172 miljoner kronor (155)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy