lördag 23 nov, 2024

Svenskarnas skidparadis smälter bort

Foto: Fotoaukten

Dela

Alperna har länge varit ett mecka för svenska sportlovsfirare. Men skidorterna kämpar för sin överlevnad till följd av ett varmare klimat.

Turister hyr cyklar i stället för skidor. Byter varm choklad mot kall öl. Och för höga temperaturer och dåliga snöförhållanden satte stopp för damernas störtlopp och super-G i världscupen i Garmisch-Partenkirchen i början av februari. Det finns många tecken på att något fundamentalt håller på att förändras i skidparadiset i Alperna.

Oron växer för klimatförändringens effekter i det känsliga alpområdet. Särskilt stora utmaningar har skidanläggningar på lägre höjd, många har redan fått stänga för gott.

”Alla säsonger blir varmare till följd av att klimatet blir varmare. Man får också en förskjutning, säsongen med sommartemperaturer blir allt längre medan vintern och snösäsongen blir kortare”, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

”Sedan är det stora temperaturskillnader i höjd, på hög höjd är vintern längre. Så det ser väldigt olika ut beroende på om man är nere i dalgångarna eller uppe på hög höjd.”

Ett varmare klimat leder till att luften får större förmåga att innehålla mer vattenånga – vilket betyder både mer avdunstning och mer nederbörd.

”Det gör att vi fortsatt kan vänta oss att det snöar kraftigt ibland, kanske även ännu kraftigare än förut på grund av den ökade mängden vattenånga i atmosfären”, säger Kjellström.

”Men eftersom vintersäsongen blir kortare och det blir vanligare med regn i stället för snö väntar vi oss att snöfallet och snömängden minskar över tid. Framförallt väntas det ligga mindre snö på backen, eftersom den kommer att smälta av värme eller regn.”

På många platser hålls skidsäsongen i gång av konstsnö. 90 procent av pisterna i Italien, varav många ligger på relativt låg höjd i såväl Apenninerna som i Alperna, är beroende av artificiell snö. Men det är inte gratis och det påverkar också miljön.

Forskning har visat att skidorter med stora ekonomiska muskler, som ligger på hög höjd och med backar i norrläge är bättre rustade inför klimatförändringens effekter.

”Om man äger en skidanläggning får man fundera kring klimatanpassning. Kanske blir man tvungen att korta ner säsongen och man får vara mer beredd på att mycket av snön kan regna och smälta bort under vintern”, säger Kjellström.

”Konstsnö är en möjlighet. Det har dock påverkan på både klimat och miljö, det kostar en hel del energi att driva snökanonerna och så går det åt mycket vatten. Och även konstsnön kan ju smälta bort när det blir varmare.”

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Kiruna Lappland stärker sin roll som en framstående internationell destination genom sinmedverkan på Swedish Workshop...
Statligt ägda marknadsföringsbolaget Visit Sweden har gjort en omfattande analys av turistmålgruppen för Sverige, som innefattar cirka 80...
Japan lockar allt fler turister. I oktober noterades ett nytt månadsrekord när 3,3 miljoner utländska...
Åtta personer har skadats efter att en linbana kraschade i den franska skidorten Val Thorens...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy