fredag 18 okt, 2024

Så hög är turistskatten

Foto: Fotoakuten

Dela

Italien: Sedan 2011 är det upp till respektive kommun om de vill ta ut turistskatt. Taxan varierar från stad till stad, upp till omkring 6–7 euro per natt. Nu i juli har Venedig permanentat en kommunal avgift för turister som besöker stadens historiska centrum över dagen, drygt 5 euro. Avgiften kan höjas till 10 euro nästa år. Den som försöker fuska med avgiften riskerar böter på upp till 300 euro. 

Frankrike: Skatten varierar mellan olika städer och tas ut i hela landet. Högst är den i Paris, som i januari gjorde något av en monsterhöjning på cirka 200 procent per gästnatt, beroende på standard. För boende i ”palats” är avgiften närmare 15 euro natten. Femstjärniga hotell har en turiskskatt på drygt 10,70 euro per natt. Avgiften trappas ned beroende på standard. Billigast är den på campingplatser med en till två stjärnor: 0,65 euro. För boende utan stjärnor, till exempel Airbnb, tas en avgift om 5 procent ut på boendekostnaden. 

Spanien: Justerar i likhet med Frankrike upp sin turistskatt, som är olika hög beroende på besöksmål och standard. Mest offensiv är Barcelona där skatten senast höjdes i april. Nu i oktober justeras den upp ytterligare, till 4 euro per gästnatt – höjningen motsvarar cirka 23 procent upp från aprilnivån. Högst påslag har exklusiva boenden: 7,5 euro per natt i upp till sju nätter, från och med oktober.  

Portugal: Tar ut turistskatt i 13 städer. I september stiger skatten i Lissabon med 100 procent per turistnatt, från 2 till 4 euro. 

Kroatien: Skatteuttaget varierar mellan orter och även mellan låg- och högsäsong. Drygt 1 euro per natt är standard. Dubrovnik är en av de dyraste städerna, skattemässigt för turister, med ett uttag på upp till drygt 2,50 euro under de mest besöksintensiva månaderna. Mellan oktober till mars sjunker skatten per natt till under 2 euro. 

Grekland: I början av 2024 ersattes turistskatten med en klimatavgift, som tas ut i hela landet under högsäsong. Avgiften varierar mellan olika boenden. Dyrast är den på lyxhotell, 10 euro per natt. På hotell med fyra stjärnor gäller 7 euro natten. Därefter trappas summan ned. Beslutet beräknas generera intäkter till det offentliga om cirka 300 miljoner euro under året (drygt 3,5 Mdr kronor).

Tyskland: Även i Tyskland varierar turistskatten mellan olika större städer. Standard är ett påslag om 5 procent på boendekostnaden. Sedan april 2024 behöver även affärsresenärer som besöker Berlin betala turistskatt (5 procent). 

Österrike: Turistskatt tas ut av besökare i Wien och Salzburg, skatten uppgår cirka 3 procent av den totala boendenotan. 

Schweiz: Beskattningen av turister tas ut i hela landet. Uttaget spänner mellan 2 och 7 schweiziska franc (1 SFr motsvarar drygt 12 kronor). 

Belgien: Tas ut i större städer som Bryssel och Antwerpen. Nivån höjdes nyligen med 1 euro per natt och varierar mellan städer, antal nätter, rumspris och hotellstandard. För ett hotell är det vanligt med ett påslag om 5 euro natten. Höjningen är tänkt att kompensera för landets pandemikostnader, som hyreslättnader för arbetslösa och företagsstöd. 

Nederländerna: Amsterdam har en av de högsta turistskatterna i Europa, nyligen höjd från 7 till 12,5 procent av boendekostnaden. Staden motiverar skatten med att turismen bland annat ökar kostnaden för att hålla stränder rena. 

Ungern: Turistskatt gäller i Budapest. Påslaget är 4 procent av boendekostnaden, oavsett typ av boende. 

Tjeckien: Gäller i Prag, generellt rör det sig om 50 tjeckiska kronor (knappt 25 kronor) per person och natt i de första tio övernattningarna. Därefter halveras uttaget till 25 CZK (natt elva till 60). 

Bulgarien: Skatten som turister betalar gäller vid övernattning på samtliga hotell. Nivån varierar mellan ort och hotellstandard, upp till 3 bulgariska lev (cirka 18 kronor). 

Slovenien: Beskattningen av turister tas ut i hela landet, nivån sätts utifrån destination och boendestandard. Räkna med cirka 3 euro natten per person. 

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Är du trött på pumpor, spöken och bus-eller-godis? Eller är du bara allmänt lättskrämd? För...
Trots att året ännu inte är över, ser vi redan nu ett högt bokningstryck inför...
Indonesien har beslutat om ett moratorium (tillfälligt stopp) för byggandet av hotell, villor och nattklubbar...
Hur ser egentligen morgondagens resebyrå ut? Svaret är här – och den heter Amelia. Med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy