fredag 18 okt, 2024

Norwegian-koncernen med 2,6 miljoner passagerare i september

Foto: Norwegian

Dela

I september hade Norwegian 2 263 270 passagerare medan Widerøe hade 356 259 passagerare. Totalt hade koncernen 2 619 529 resenärer. Kapaciteten ökade med 10 procent medan antalet passagerare ökade med 11 procent jämfört med september förra året. Trots bra siffror för september fokuserar bolaget på ökad kostnadskontroll.


– Jag är nöjd över att kabinfaktorn har ökat genom hela sommaren och in i höstsäsongen samtidigt som kapaciteten har ökat. Flygbiljetter för höstlovet har bokats bra och vi ser fram emot en intensiv resemånad i oktober. Vi ser även fram emot vintersäsongen där vi erbjuder många nya spännande destinationer. Samtidigt som vi är nöjda med trafiksiffrorna vidtar vi kostnadsåtgärder för att vara förberedda för utmaningar, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Kapaciteten (ASK) var 3 541 miljoner säteskilometer, en ökning med 10 procent jämfört med samma period förra året. Faktisk passagerartrafik (RPK) var 3 017 miljoner säteskilometer, en ökning med 12 procent från september 2023. Kabinfaktorn ökade med 1,2 procentenheter från september 2023 till 85,2 procent. I september genomfördes 99,4 procent av planerade flygningar. Punktligheten, som mäter andel avgångar inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell, var på 78,6 procent, ned 6 procentenheter från september förra året. Förändringen beror till stor del på väderförhållanden och restriktioner i europeiskt luftrum. Norwegian hade i genomsnitt 86 flygplan i drift i september.

Boeingstrejken bekymrar
Boeing har de senaste åren haft flera utmaningar, inklusive den pågående strejken som nu är inne på sin fjärde vecka. Över 30 000 tekniker och mekaniker strejkar vilket påverkar bolagets tillverkningstakt.

– Den pågående strejken hos Boeing resulterar i ytterligare förseningar i leveranser av nya flygplan. Förseningarna innebär att vi inte får de antal flygplan vi har räknat med för nästa års sommarprogram, vilket ökar kostnaderna på kort sikt. Vi tittar därför på olika åtgärder, inklusive förlängning av flygplanshyresavtal, fortsätter Geir Karlsen.

I september hade Widerøe en kapacitet (ASK) på 182 miljoner säteskilometer. Faktisk passagerartrafik (RPK) var 134 miljoner säteskilometer medan kabinfaktorn var på 73,5 procent, en ökning med 7,7 procentenheter jämfört med september förra året.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Lågprisflygbolaget Ryanair kommer att behöva sänka sin prognos för nästa års passagerartrafik på grund av...
Höstens stora resvecka närmar sig med stormsteg, och även i år lockas svenska resenärer av...
Den krisdrabbade flygplanstillverkaren Boeing vill ta in 25 miljarder dollar, motsvarande runt 260 miljarder kronor. Förra...
Ett Air France-flyg som skulle landa på Arlanda hade rök i kabinen. Enligt uppgifter befann sig...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy