Den kritiserade Tysklandsbiljetten – som gäller på bussar och tåg hela landet – har minskat bilresandet rejält. Det visar ny forskning.
För drygt 20 kronor om dagen, eller drygt 630 kronor i månaden, har tyskar sedan maj 2023 kunnat resa fritt över hela landet oavsett om det rör sig om buss, tunnelbana eller regionaltåg. Ända sedan det nationella kollektivtrafikkortet infördes på prov under sommaren 2022 – då till en kostnad på bara 9 euro – har kritikerna menat att initiativet både är dyrt och har misslyckats med att flytta resor från bil till kollektivtrafik.
Bland annat menar den tyska lokaltrafikföreningen VDV att biljetten uppmuntrat människor att göra resor som de annars inte hade gjort.
Men nu har forskare vid det ansedda forskningsinstitutet Potsdam Institute for Climate Impact Research, där den svenske professorn Johan Rockström är chef, svar på hur det egentligen ser ut. Mellan 12 och 16 procent av resorna har flyttats från bil till kollektivtrafik. Och framför allt är det resor på över 30 kilometer som ersatts.
Forskningen tillbakavisar också uppgifterna om att den så kallade Tysklandsbiljetten skulle bidra till att människor reser mer än tidigare.
Summa summarum så har den faktiska övergången från bil till kollektivtrafik minskat koldioxidutsläppen med mellan 4,2 och 6,5 miljoner ton per år.
”Med hänsyn till ytterligare miljöeffekter, till exempel luftföroreningar och buller, kan en minskning av de externa kostnaderna för biltrafik uppskattas till mellan 2,4 och 3,7 miljarder euro”, skriver dessutom forskarna i rapporten.
Den tyska satsningen på en nationell kollektivtrafik har inspirerat Miljöpartiet som vid flera tillfällen lyft fram de potentiella vinsterna med ett Sverigekort.
Källa:DI.SE