Inreseförbudet från Norge och Danmark tas bort 31 mars.
I gränsregionerna tas detta emot med försiktig optimism. Men Johan Hilding gruppchef vid polisen i Strömstad, tror inte det kommer göra så stor skillnad när det gäller hur många som reser över gränsen.
“Norge har ju kvar sina bestämmelser, det gör det svårt att åka tillbaka om du inte vill sitta i karantän”, säger han till Ekot.
Strax före jul införde Sverige inreseförbud från Danmark. Endast arbetspendlare, personer bosatta i Sverige och ytterligare några få grupper tilläts passera gränsen. Anledningen var att man ville förhindra spridningen av den brittiska varianten av coronaviruset. I januari infördes även inreseförbud från Norge. Nu anser Folkhälsomyndigheten att resande från Norge och Danmark till Sverige inte längre kan påverka utvecklingen i Sverige när det gäller spridning av den brittiska varianten. På tisdagen kom alltså regeringen med beskedet att inreseförbudet hävs från och med 1 april.
Alla norrmän och danskar kan då resa in i Sverige igen, men bara om de kan visa upp ett negativt covid-19 test vid gränsen, som är max 48 timmar gammalt. Det vill säga samma regler om gäller för resande från EU-länder.
Carl-Johan Sonesson, moderat regionstyrelseordförande i Skåne, tycker det i grunden är bra att danskarna, med ett negativt test i handen, nu kan resa in igen.
– Problemet är snarare att Danmark inte har samma regler. Där är en brist att respektive regeringar inte pratar sig samman om samma spelregler, säger Sonesson.
Både Danmark och Norge har fortfarande gränsrestriktioner mot Sverige och att reglerna sett olika ut både över tid och mellan nationerna har lett till att Carl-Johan Sonesson fått många kommentarer från skåningar om att det är orättvist att danskarna får komma hit, samtidigt som det är svårt för svenskar att ta sig till Danmark.
I kiosken på torget i Strömstad står Sandra Lundblad och fyller på i frysen inför vårens glasskampanj och hon menar att det krävs mer för att norrmännen ska komma tillbaka till stan.
– Det är väl om karantänen tas bort. Alla lättnader är bättre än hur det är nu. Man får se det positivt, det hjälper inte att gräva ner sig, säger Sandra Lindblad.
Källa:sverigesradio.se