Öppnade gränser och reselättnader har fått svenskarna att planera för en sommar i Europa. Men pandemin är långt ifrån över och det finns en risk att bli smittad under semestern. SVT Nyheter har pratat med flera myndigheter om vad som kan vara bra att tänka på inför utlandsresan.
Lagom tills svenskarna förlikat sig med idén att spendera sommaren i Sverige beslutade utrikesdepartementet att häva sin reseavrådan till flera europeiska länder från den 30 juni – bland annat till de populära semestermålen Spanien, Italien och Frankrike.
Efter beskedet har resebolagen sett en markant ökning av bokningar. Samtidigt är många av länderna på UD:s lista bland de värst coronadrabbade i världen och risken att insjukna i covid-19 under resan går inte att förbise.
Den som blir sjuk i ett EU- eller EES-land har rätt till nödvändig sjukvård genom det europeiska sjukförsäkringskortet. Ett upplägg som gäller även i coronatider.
– Om man befinner sig i ett EU-land och blir sjuk så gör Försäkringskassan bedömningen att EU-kortet ska gälla som vanligt. Men det har inte prövats skarpt i så stor utsträckning så risken finns att bli nekad vård, säger Jonatan Ohlin, presskontakt på Försäkringskassan.
Inga specifika utlandsråd
Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.
– Om man inte har kortet kan det bli så att man får betala för att få vård, men det kan man få tillbaka om det gäller oplanerad vård inom offentlig sektor och man sparar kvittot, säger Jonatan Ohlin.
Enligt de svenska rekommendationerna ska den som känner sig sjuk stanna hemma. Reser man med symptom på exempelvis bussar eller flyg riskerar man att smitta andra. Hur den som utvecklar symtom under en utlandsvistelse ska agera kan Folkhälsomyndigheten dock inte svara på.
– Vi har inte utfärdat några specifika rekommendationer för den situationen, säger Pernilla Engström, presskontakt på Folkhälsomyndigheten.
Kan inte räkna med hjälp från UD
Det finns heller ingen plan för att ta hem svenskar som blir sjuka utomlands.
– Vi har sagt att svenskar som ska resa utomlands inte ska förutsätta att de ska få assisterade hemresor. Blir man sjuk utomlands och behöver assistans ska man i första hand kontakta sitt försäkringsbolag, säger Erik Karlsson vid UD:s presstjänst.
– Och man måste följa de lokala myndigheternas rekommendationer, lägger han till.
Källa:svt.se
DET EUROPEISKA SJUKFÖRSÄKRINGSKORTET
EU-kortet kan beställas kostnadsfritt på Försäkringskassans hemsida och är giltigt i tre år. Det kan ta upp till tio arbetsdagar innan det kommer till din folkbokföringsadress.
Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES-land och i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.
Om du är utomlands och blir akut sjuk men inte har ditt EU-kort till hands, kan du eller din vårdgivare kontakta Försäkringskassan på nummer +46 771-524 524 för att få ett provisoriskt intyg.
Källa: Försäkringskassan