I Kina rapporteras nu 17 personer ha avlidit till följd av det nya coronavirus, som leder till allvarlig lungsjukdom. Just nu pågår ett möte inom världshälsoorganisationen WHO – och i kväll kan det komma besked om att utlysa nödläge när det gäller spridningen av det fruktade coronaviruset.
I Kina rapporteras nu 17 personer ha avlidit till följd av det nya coronavirus, som leder till allvarlig lungsjukdom.
Flygbolaget SAS avvaktar rekommendationer från myndigheter, säger bolagets presschef Freja Annamatz:
– Vi följer utvecklingen noga och följer också de rekommendationer och anvisningar som kommer från myndigheter, (men för närvarande är det så att vi följer utvecklingen.
För snart 17 år sen då SARS-epidemin började sprida sig, också den med ursprung i Kina, så drabbades flygbranschen rejält. Många resenärer valde att avstå att flyga till Asien och i till exempel Japan så förbjöd företag sina anställda att resa till smittade områden och flyg från Japan till Kina ställdes också in, och idag kan man också se en viss nedgång när det gäller asiatiska flygbolags börskurser.
Och flygbranschen är en känslig bransch det säger, Anders Karlsson, chefredaktör för nyhetssajten Flygtorget:
”Jag har för mig att det året gick flyget ner i vissa delar av världen, i Asien gick det väl ner med 40-45 % tror jag. I Sverige gick det ner med 15-20% för vi har många människor som reser till Asien och då påverkar det naturligtvis. Flygbranschen är väldigt medveten om att den här typen av händelser påverkar människors vilja att flyga.”
Flyget och flygbranschen ligger hela tiden högt upp i medierapporteringen och i folks medvetande, det finns där hela tiden. Och då innebär det att det blir väldigt lättpåverkat av den här typen av händelser. På samma sätt som terrorhändelser och i viss mån flygolyckor också påverkar människors vilja att välja flyget, på så sätt är flygbranschen oerhört påverkbar för yttre händelser.”
Källa:sverigesradio.se