Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ligger på en rekordnivå.
I mitten av december var det redan 14 procent fler än under hela förra året.
Flygbolag som SAS och Norwegian finns med bland bolagen med flest anmälningar.
TT har fått ut siffror från ARN gällande ärenden fram till 16 december. Även om året inte är slut står det klart att 2019 går till historien som det med allra flest anmälningar någonsin.
Detta betyder i sin tur att en stigande trend håller sig och exempelvis jämfört med 2016 har det skett nästan en fördubbling (48 procent).
ARN:s ordförande och chef Marcus Isgren ser en tydlig förklaring:
”Kännedomen om reklamationsnämnden har blivit större genom att företagen numera är skyldiga enligt lag att informera konsumenter om att vi finns i de fall som man inte kommit överens.”
Nedbrutet på avdelningar är det några som sticker ut, främst då resor där antalet anmälningar ökat med 26 procent jämfört med förra året.
Vårens flygstrejk med SAS har bidragit med 907 ärenden, dock är konkurrenten Norwegian ännu värre med totalt 1.455 anmälningar till ARN.
”Kompensation för flygresor är det område som ökat absolut mest. Dels är det på grund av SAS-strejken, dels beroende på att det blivit mera välkänt bland resenärer att är flyget inställt kan man ha rätt till ganska höga ersättningar.”
Bland övriga avdelningar märks också en tydlig ökning gällande bostadsärenden där Marcus Isgren menar att en del i förklaringen är konjunkturläget med lågräntemiljö som bidragande faktor.
”Det har fortfarande varit god konjunktur och många haft möjligheter att renovera sitt hem. Ju fler köp, desto fler konflikter. Det hänger lite ihop.”
ARN:s beslut är rekommendationer och därmed inte tvingande. Dock följdes nästan fyra av fem (78 procent) under första halvåret 2019. Myndigheten har under året fått budgettillskott och dessutom genomgått effektiviseringsarbete för att möta ökningen de sista åren. Dock finns frågetecken för kommande år.
”Vi har behov av att behålla det här tillskottet under tid och där har vi inte fått några garantier. Får vi inte det kommer inte heller effektiviseringarna att hjälpa och då kommer man behöva vänta längre”, säger Marcus Isgren.
Källa:TT