Nya siffror från flygorganisationen IATA visar att det svenska flyget tar fart.
Störst ökning väntas för internationella resor som är bokade till augusti.
Det är Stockholms Handelskammare som har analyserat nya bokningsdata från IATA:s system Global Agency Pro när det gäller bokningsläget för den reguljära trafiken som berör Arlanda. Bokningarna för internationellt flyg till Arlanda under det tredje kvartalet i år har ökat med närmare 400 procent jämfört med samma period i fjol. När det gäller inrikesflyg så handlar det om en fördubbling.
”Återhämtningen av flyget är väntad, det finns ett uppdämt behov av att resa. Ökad vaccinationsgrad och lättnader i restriktioner i omvärlden gör det mer attraktivt att resa”, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.
”Det handlar till stor del om semesterfirare. Vi ser även en ökning i bokningen av inrikesflyget, Sverige är ett stort land.”
Enligt Handelskammaren är det internationella resor under augusti månad som sticker ut med högst ökningstal i statistiken. Däremot är det en bit kvar till normala nivåer. Bokningsläget är fortfarande nästan 70 procent lägre än motsvarande period under 2019.
Under det andra kvartalet 2020 föll bokningarna för Arlandatrafiken med närmare 90 procent för det tredje kvartalet samma år.
”Det kommer att ta tid att komma tillbaka till normala nivåer, men inom några år är vi tillbaka och sedan förbi dessa nivåer”, säger Carl Bergqvist.
”Det går inte att stänga Bromma i förtid, innan Arlanda har byggts ut med en landningsbana. Annars riskeras en trafikinfarkt i Stockholms luftrum när kapaciteten på Arlanda tar slut.”
Hur ser ni på flygplatserna Skavsta och Västerås?
”De är bra komplement, men viktigast är flygplatser nära Stockholm.”
Delar du synen på att affärsresandet minskar framöver?
”Det kommer nog att gå ned, men affärsresor står inte för den stora bulken i resandet. Sedan får vi se ökad flygtrafik när befolkning och ekonomin växer.”
Hur stark är utvecklingen mot fossilfria bränslen?
”Där händer det mycket, elflyg kommer att dyka upp på den kommersiella marknaden innan decenniet är slut. Flyget står inför en spännande och nödvändig omställning”, säger Carl Bergkvist.
Här finns ytterligare en utmaning för Arlanda.
”Planen är små och det innebär att antalet starter och landningar kommer att öka kraftigt.”
Källa:di.se