Smittspridningen väntas öka och nuvarande restriktioner behöver vara kvar ett tag till. Det är budskapet från Folkhälsomyndigheten inför hösten. Men belastningen på sjukvården väntas bli betydligt lägre än förra hösten, även om myndighetens värsta beräknade scenario skulle bli verklighet.
Skolhösten har inletts och många är tillbaka på jobbet efter sommarens semestrar. Det innebär ökade kontakter mellan människor som tillsammans med den smittsammare deltavarianten av coronaviruset gör att smittspridningen tros öka den närmaste tiden, enligt Folkhälsomyndigheten.
Myndigheten har precis som i fjol skapat scenarier kring hösten som kan användas som underlag för planering inom bland annat sjukvården. Samtliga pekar på en ökad smittspridning, med en beräknad topp i oktober.
”Ibland har vi haft rätt, ibland fel”
– Vi vet inte hur det kommer att se ut. Det här är scenarier över en tänkbar utveckling och ibland har vi haft rätt, ibland har vi haft helt fel, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, i SVT:s Morgonstudion.
Vad myndigheten däremot är relativt säker på är att belastningen på sjukvården kommer att bli betydligt lägre än vid tidigare smittoppar. Men samtidigt är det högst tveksamt om de lättnader i restriktionerna som planerats till september kommer kunna genomföras.
I samband med att scenarierna presenterades i måndags skrev myndigheten att ”nuvarande restriktioner och rekommendationer behöver kvarstå ännu en tid”, utan att utveckla vad det betyder.
Flera osäkerhetsfaktorer
Ni har tre scenarier över utvecklingen, men det ni tror är att det kommer ligga relativt lågt?
– Relativt lågt jämfört med tidigare, ja, och också med en lägre belastning. Det är därför vi säger att det inte behövs fler åtgärder, men vi ser inte heller att vi kan släppa på mer i nuläget, säger Sara Byfors.
Och även om utgångspunkten för scenarierna är att hösten kommer att bli annorlunda än i fjol finns det flera osäkerhetsfaktorer, däribland virusvarianter, som gör att utfallet kanske inte motsvarar någon av myndighetens modeller, enligt Byfors.
– Det kan bli både bättre och värre. Man kommer behöva ta höjd samtidigt som man måste räkna med att det kan bli en bättre situation.
Källa:svt.se